Patru săbii romane antice „excelent conservate” au fost descoperite în deșertul Iudeei
Arheologii au descoperit patru săbii romane antice „excelent conservate” într-o peșteră din deșertul Iudeei, care se întinde pe o parte din Cisiordania și Israelul.
Relicvele, vechi de 1.900 de ani, au fost găsite într-o peșteră din apropierea Rezervației Naturale En Gedi, situată la aproximativ o oră de Ierusalim și aflată sub jurisdicția Autorității Naționale pentru Parcuri, a precizat Autoritatea Israeliană pentru Antichități pe Facebook.
Cercetătorii au mai făcut anterior descoperiri în peștera ascunsă, localizată în stânci inaccesibile la nord de rezervație, încă din anii 1970.
„În urmă cu cincizeci de ani, a fost găsită o stalactită cu o inscripție fragmentară cu cerneală, scrisă în alfabetul ebraic antic, caracteristic perioadei Primului Templu”, a precizat Autoritatea Israeliană pentru Antichități.
Arheologul Asaf Gayer de la Universitatea Ariel, geologul Boaz Langford de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și fotograful Autorității pentru Antichități din Israel, Shai Halevi, au vizitat peștera pentru a fotografia inscripția, când a fost făcută noua descoperire.
Artefacte din Roma Antică
Echipa a sperat să folosească fotografia multispectrală pentru a descifra părți suplimentare ale inscripției care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Gayer a observat un pilum roman, o armă cu țeavă, într-o crăpătură adâncă și îngustă de la nivelul superior al peșterii, au declarat oficialii. „El a găsit, de asemenea, bucăți de lemn prelucrat într-o nișă adiacentă, care s-au dovedit a fi părți din teaca săbiilor”, a declarat Autoritatea Israeliană pentru Antichități. Gayer și Langford s-au întors în peșteră cu o echipă de cercetare a Autorității Israeliene pentru Antichități și au găsit alte patru săbii „într-o crăpătură aproape inaccesibilă”.
Săbiile au fost transferate în laboratoare cu climă controlată pentru conservare, iar după ce săbiile au fost găsite, arheologii au excavat peștera în întregime. Aceștia au găsit mai multe artefacte din Roma Antică și altele datând din epoca cuprului, care datează de aproximativ 6.000 de ani.
Foto credit: Israel Antiquities Authority