Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Pepiniera din Timișoara, în cursa pentru Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană
pepiniera timisoara

Pepiniera din Timișoara, în cursa pentru Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană

„Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” se află pe lista scurtă pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe 2024.

Instalația din Piața Victoriei, o intervenție de MAIO Architects, a fost activă în timpul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Timp de zece luni, trecătorii au fost invitați să se oprească și să observe Piața Victoriei de la înălțime. Instalația temporară, realizată dintr-o structură metalică, modulară, a adăpostit o pepinieră a orașului.

Fiecare nivel al său a oferit un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor clădiri și spații emblematice. Instalația a pornit de la trei aspecte esențiale naturii urbane – ecologie (de a repara greșelile pe care le fac oamenii), cultură (depozitar al culturii; în timpul anului va fi dezbătută tema marilor grădinari ai orașului, începând cu secolul XIX) și proximitatea hranei. Pe parcursul anului au fost adăugate straturi, inclusiv plante comestibile.

40 de lucrări pe lista scurtă

Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” este singura lucrare din România rămasă în competiție, după selecția juriului, pentru unul dintre cele mai prestigioase premii din Europa în domeniul arhitecturii. Vizitată în cele zece luni de aproximativ 200.000 de persoane, instalația a reprezentat cel mai popular simbol al Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Lucrările au fost selectate de juriul competiției dintre toate nominalizările propuse de specialiști independenți și reprezentanți ai organizațiilor profesionale de arhitectură. Pentru premiul din 2024, au fost nominalizate de țările europene 362 de lucrări, dintre care 40 au ajuns pe lista scurtă.

Premiul UE de arhitectură Mies van der Rohe va fi acordat în luna aprilie 2024 uneia dintre cele 40 de lucrări din 20 de țări europene selectate pe lista scurtă.

Credit foto: Laurian Ghinițoiu