Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Piercingul, modă din Epoca de Gheață
detail,of,a,labret,piercing,on,a,smiling,woman's,mouth.

Piercingul, modă din Epoca de Gheață

Piercingul este o modă ce datează din preistorie, spun specialiștii, care au analizat mai multe dovezi și le-au publicat în Journal of Paleolithic Archaeology. Se pare că populația care se afla în Epoca de Gheață de pe coninentul european de azi dinar fi fost prima care a purtat piercinguri la nivelul buzelor.

Descoperirea a fost făcută de John Willman, antropolog biolog de la Universitatea Coimbra din Portugalia, care a studiat un tip ciudat de uzură pe dinții europenilor din Epoca de Gheață. Urmele – porțiuni ciudat de plate pe fețele caninilor și molarilor dinspre obraz – nu se potriveau cu uzura obișnuită de la mestecat sau măcinat. Astfel, el a concluzionat că este vina piercingurilor preistorice.

Analiza lui spune că una dintre primele manifestări în ceea ce privește moda a reprezentat-o o formă de labrets – perforații în obraz care, cu timpul, își lăsau amprenta. Nu erau doar podoabe, ci profesorul sugerează că semnificau apartenența la un grup. Copiii mai mari de 10 ani purtau un model, iar adulții, o altă versiune.

Au fost găsite astfel de urme și pe dinți de lapte, iar în cazul adulților, aceștia prezentau semne mai profunde pe mai mulți dinți.

Podoabele folosite, realizate probabil din materiale perisabile precum lemnul și pielea, au dispărut de mult, lăsându-și doar amprenta pe rămășițele scheletice. Efectul era mai mult decât cosmetic. Este posibil ca acestea să fi dus inclusiv la modificarea dentiției.