Poezia modernă a apărut mai devreme decât se credea
Textul „Nu-mi pasă” arată că poezia modernă a apărut mult mai devreme decât se credea. Descoperiri academice arată că aceste cuvinte, reproduse la scară largă în Imperiul Roman de Est, au fost „accentuate” astfel încât au constituit baza pentru ceea ce recunoaștem azi drept poezie, potrivit The Guardian.
Cercetările unui academician de la Cambridge pe un text grecesc antic puțin cunoscut – „Ei spun/ Ce vor/ Lasă-i să spună/ Nu-mi pasă” – oferă o nouă perspectivă asupra istoriei poeziei și cântecului.
Textul anonim, care se încheie cu versurile „Continuați, iubiți-mă/ vă face bine”, a fost popular în Imperiul Roman de Est în secolul al II-lea și a fost găsit înscris pe 20 de pietre prețioase și ca graffiti în Cartagena, Spania.
După ce a comparat toate versiunile cunoscute ale textului pentru prima dată, profesorul Tim Whitmarsh a observat că a fost folosit un ritm diferit de cel care se folosește de obicei în poezia greacă veche, cel cu silabe accentuate și neaccentuate.
Whitmarsh spune că „poezia stresată”, strămoșul oricărei forme de poezie și cântec moderne, era necunoscută înainte de secolul V, când a început să fie folosită în imnurile creștin-bizantine. Înainte de apariția poeziei stresate, poezia era cantitativă – bazată pe lungimea silabelor.
Whitmarsh crede că versul, cu liniile sale de patru silabe, cu un accent puternic pe prima și cu unul mai slab pe a treia, ar putea reprezenta „un link lipsă” între lumea pierdută a poeziei și a cântecului oral antic mediteranean și mai multe forme moderne pe care le știm astăzi. Este, spune el, de neegalat în lumea clasică.
„Poezia era foarte importantă; toată lumea îl citea pe Homer și tot felul de lucruri. Dar știm că limba aceea vorbită nu era apropiată de o astfel de poezie, așa că la un moment dat oamenii au preluat poezia accentuată, care este echivalentul poeziei moderne. Aceasta este forma pe care o folosim tot timpul și este atât de natural pentru noi încât se simte ca și cum ar fi universală, dar nu este – s-a întâmplat de fapt în cultura greacă la un moment dat. Acest poem arată că apariția acestui tip de poem datează cu cel puțin 300 de ani mai devreme”, a spus el.
Pietrele pe care au fost înscrise poemele – cea mai bine păstrată fiind descoperită într-un mormânt, la gâtul unei tinere, pe teritoriul Ungariei de azi – au fost produse în masă de mai multe ateliere și au ajuns din Spania până în Mesopotamia.
Whitmash, care a publicat cercetarea în Cambridge Classical Journal, este de părere că poeziile erau cumpărate de oameni din clasa de mijloc din Imperiul Roman.
Foto credit: Aquincum Museum