Primele timbre și povești ale lucrătorilor poștali, în expoziție aniversară la București
Primele timbre și povești ale lucrătorilor poștali se numără între elementele ce compun expoziția „160 de ani de Poșta Română”, care este găzduită de Muzeul Național de Istorie a României.
Expoziția poate fi vizitată în holul central al muzeului din Calea Victoriei până pe 31 august.
Proiectul expozițional aduce în fața publicului principalele momente din istoria poștei, de la primele timbre poștale, la povestea surugiilor și a lucrătorilor poștali. Prin intermediul acesteia sunt prezentate obiecte foarte valoroase din Colecția Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare. De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poștale (alături de modelare) Asistența PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare).
Costume, tablouri și machete
O importantă parte a expoziției este constituită de evoluția instituției poștale, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea și o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poștale, alături de care putem vedea o machetă de stație poștală, precum și una de diligență.
Numeroase scene din viața surugiilor pot fi recompuse prin intermediul tablourilor pictate de Nicolae Mantu și al litografiilor de secol al XIX-lea realizate de Auguste Bry.
Vizitatorii pot admira și biroul folosit de personalul poștal în cadrul activităților complexe desfășurate în oficiile poștale, de la documentația specifică domeniului poștal, la corespondență (scrisori, cărți poștale). Dincolo de ștampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, pot fi recompuse oficiile din secolul XX și poate fi observat cum au evoluat comunicațiile, privind Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor la 1873, care ilustra atât rețeaua poștală, pe cea telegrafică, precum și rețeaua de cale ferată.
O altă parte care aduce în prim-plan personalul poștal din urmă cu cinci decenii este reprezentată de numeroasele trofee de la competiția sportivă Marșul Factorilor Poștali, care se desfășoară și astăzi.
Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.