Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Primul jacuzzi casnic din Marea Britanie, într-un impunător conac din Somerset

Primul jacuzzi casnic din Marea Britanie, într-un impunător conac din Somerset

Primul jacuzzi casnic din Marea Britanie, oferit în secolul 19 cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, va fi parte dintr-o expoziție dedicată Hestercombe, impunător conac din Somerset (Anglia), în care vor fi prezentate unele dintre cele mai neobișnuite atribute ale imobilului.

Îmbunătățirile aduse conacului în urmă cu mai bine de un secol au fost numeroase și variate, scrie The Guardian – de la sere la o biserică și un teren de cricket, însă una dintre adăugiri a fost ceva mai intimă și surprinzător de modernă.

EWB “Teddy” Portman, bogatul proprietar al conacului, i-a oferit soției lui, Constance, posibil dar de Ziua Îndrăgostiților, ceea ce custozii de la Hestercombe susțin că este primul jacuzzi casnic.

Cada cu opt robineți va fi parte a expoziției ce va sublinia surprinzătoarele elemente ale proprietății. Portman a comandat instalarea ei în anii 1890 și l-a costat aproximativ 45 de lire sterline, acum echivalentul a 5.000 de lire sterline. Baia în care se află dă spre grădinile reproiectate de Edwin Lutyens și Gertrude Jekyll și are un șemineu.

jacuzzihestercombe

Credit foto: Jon England

Un purtător de cuvânt al proprietății a spus că întreaga instalație realizată de George Jennings Ltd, firma care a inventat primele toalete publice, era neobișnuită și foarte bine conservată.

Îmbunătățirile aduse casei și proprietății au stârnit agitație în zonă, cu Somerset County Gazette scriind la acea vreme că „nu mai puțin de 150 de bărbați” au lucrat la proiect.

Kim Legate, arhivist la Hestercombe, a precizat că instalația a fost concepută de firma londoneză fondată de inginerul George Jenninggs (1810 – 1882).

După moartea soților Portman, casa a fost folosită ca sediu al pompierilor și a fost menționat într-un articol Western Daily Press din 1972  că respectiva cadă încă funcționa.

Expoziția de patrimoniu „Things That Pass a Thousand Times: Unearthing Hestercombe’s Collections” va fi deschisă între 12 martie și 15 mai 2022.

Credit fotografie principală: hestercombe.com/ Pawel Borowski