Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
expozitie revolutie, icr madrid

Proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare

Proiectul expozițional dedicat Revoluției Române intitulat „35 de ani și o zi” este prezentat simultan în Belgrad, Sevilia, Madrid, Budapesta, Seghedin, Londra, București și Iași.

După 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român itinerează expoziția „35 de ani și o zi” în mai multe țări europene, în memoria victimelor Revoluției Române.

Expoziția prezintă portretele unora dintre tinerii care au murit în timpul revoluției din decembrie 1989, dar și fotografii reprezentative din timpul evenimentelor din acele zile în Iași, Timișoara, București, Sibiu și Brașov.

„35 de ani și o zi” e prezentată publicului până în februarie 2025, în Belgrad, Sevilia, Madrid, Budapesta, Seghedin, Londra, București și Iași.

Inițiativa are la bază proiectul Muzeului Național Cotroceni „30 de ani și o zi – revoluția tinerilor”, care a marcat, în 2019, împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. În acest an, în contextul împlinirii a 35 de ani de la unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria recentă a României, demersul a fost reluat, completat cu noi informații și adus în atenția publicului internațional.

Cu ocazia prezentării expoziției în Marea Britanie, Spania și Ungaria, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a spus: „Proiectul expozițional itinerant realizat împreună cu IICMER și Muzeul Național Cotroceni încheie pentru Institutul Cultural Român seria manifestărilor și programelor organizate în acest an pe tema prăbușirii regimurilor totalitare în Europa de Est și, în sens larg, pe tema Libertății. Astăzi, România este Europa, iar istoria noastră comună a putut fi reînnodată prin curajul celor care au ieșit în stradă în decembrie ‘89, din păcate România plătind cel mai dureros preț dintre toate țările est-europene pentru recâștigarea libertății și a dreptului de a reveni în familia europeană”.

Evenimente speciale

În 12 decembrie, de la ora 17:30, la sediul ICR Budapesta, are loc evenimentul „Remember decembrie`89”, ce cuprinde vernisajul expoziției documentare „35 de ani și o zi” și proiecția filmului „A fost sau n-a fost?”, regizat de Corneliu Porumboiu.
Expoziția va putea fi vizitată la Budapesta până pe 14 ianuarie 2025, după care va fi prezentată la sediul filialei din Seghedin a ICR Budapesta.

La ICR Londra, evenimentul debutează în 13 decembrie, de la ora 19:00, și va cuprinde vernisajul expoziției și proiecția filmului „Libertate” (2023), de Tudor Giurgiu, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul.
Expoziția va putea fi vizitată până în 28 februarie 2025.
În 14 decembrie, începând cu ora 11:00, sediul Institutului din Belgrave Square își va redeschide ușile pentru un eveniment comunitar. Cu acest prilej, diaspora românească din Regatul Unit va aduce un omagiu victimelor Revoluției și va reflecta asupra contribuției majore a acestora în schimbarea destinului unei întregi națiuni.

Foto: „35 de ani și o zi”, prezentată până în 31 decembrie la Biblioteca Maria Zambrano a Universităţii Complutense din Madrid