Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Rinocerul din „Faust” coboară în stradă, la Bienala de Scenografie București
rinocer, sturmer

Rinocerul din „Faust” coboară în stradă, la Bienala de Scenografie București

Pentru prima dată în afara spațiului de teatru, rinocerul creat de scenograful Helmut Stürmer devenit simbol în spectacolul „Faust”, pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, poate fi văzut în Piața Amzei din București în perioada 18 – 27 octombrie, când are loc Bienala de Scenografie București/ Bucharest Scenography Biennale.

Rinocerul face parte din decorul impresionant al spectacolului „Faust” pentru care Helmut Stürmer – directorul artistic al Bienalei de Scenografie – a obținut premiul pentru cea mai bună scenografie la gala UNITER 2008 și va fi amplasat împreună cu cortina imensă a spectacolului, pe toată perioada bienalei.

Cele două elemente de decor fac parte din Expoziția Națională de Scenografie, componentă a evenimentului, care va valorifica cele mai valoroase creații scenografice românești, incluzând schițe, fotografii, machete, costume și recuzită din spectacole celebre.

Pot fi văzute și mâinile uriașe din spectacolul „Pădurea Spânzuraților”, regizat de Radu Afrim la Teatrul Național din București, în anul 2008, dar și expoziția de costume de film realizată de creatoarea Oana Păunescu, care a lucrat mult pentru producții străine, a îmbrăcat actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Glenn Close, Willem Dafoe, Keira Knightley și Elizabeth Hurley.

Imagini din spectacole legendare create de Radu Boruzescu împreună cu Liviu Ciulei și Lucian Pintilie vor fi amplasate în spațiul expozițional pentru a oferi o imagine cât mai bună asupra evoluției scenografiei.

Expoziția este concepută de arhitectul Attila Kim și va acoperi toate palierele scenografice (inclusiv video art, light și sound design) și va oferi o privire de ansamblu asupra noilor tendințe din designul de scenă românesc. Expoziția se va întinde pe toate cele trei etaje ale Pieței Amzei, în foaierele Teatrului „Ion Creangă” și în zona pietonală din jurul teatrului.

Bienala de Scenografie București cuprinde mai multe secțiuni, expozițiile și evenimentele fiind concepute de organizatori pentru a facilita accesul publicului la procesele creative din spatele cortinei.

Highlights

Expoziția internațională de costum de teatru „World Costume in Action”, care prezintă schițe de costume, fotografii din spectacole și costume autentice ale unor artiști din mai mult de 30 de țări, e organizată în foaierul Sălii „Ion Caramitru” a Teatrului Național din București.

Expoziția națională de scenografie care evidențiază cele mai valoroase creații scenografice românești, incluzând schițe, fotografii, machete, costume și elemente de decor are și o componentă outdoor, în Piața Amzei, unde vor putea fi admirate elemente spectaculoase de decor și recuzită din spectacole celebre. Va acoperi toate palierele scenografice, inclusiv video art, light și sound design, și va oferi o privire de ansamblu asupra noilor tendințelor din designul de scenă românesc. Expoziția va fi organizată pe toate cele trei etaje ale Pieții Amzei, în foaierele Teatrului „Ion Creangă” și în zona pietonală din jurul teatrului.

„Young design”, organizată tot în Piața Amzei, va fi compusă din lucrări ale studenților de la trei facultăți de profil din țară – UNArte, UNATC și UAT Târgu Mureș, cât și ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”(UAUIM), București.

Expoziția „Theatre Architecture” de la UAUIM este dedicată arhitecturii teatrale și unor proiecte de renovare recente din România.

Conferințe, workshop-uri și dezbateri cu participarea unor personalități marcante din domeniul scenografiei mondiale sunt de asemenea incluse în program.

Foto: Faust, de J. W. Goethe, regia Silviu Purcărete, Teatrul „Radu Stanca” Sibiu 2007 @ ulbsibiu.ro @TNRSS