România la Festivalul Internațional de Film de la Veneția
Trei producții românești vor fi prezentate anul acesta la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, cel mai longeviv eveniment de gen din lume, care debutează pe 1 septembrie.
Festivalul va avea loc cu prezență fizică, la fel ca anul trecut, astfel că, pe covorul roșu, sunt așteptate numeroase vedete, inclusiv actrița Jamie Lee Curtis şi actorul și regizorul Roberto Benigni, care vor primi premii pentru întreaga activitate.
Reinventat de mai multe ori pe parcursul celor aproximativ opt decenii de viață, festivalul se află acum într-o etapă de efervescență. În ultimii ani, a prezentat selecții cu sute de filme semnate de unii dintre cei mai apreciați cineaști ai lumii, iar producțiile premiate aici au fost confirmate și de academiile cinematografice din alte colțuri ale planetei.
România a fost însă o prezență discretă la Veneția, dar, cum sectorul cinematografic autohton este tot mai prolific, numărul de proiecte crescând de la an la an, în 2021 vor concura în două secțiuni două producții românești, iar o a treia va fi prezentată în afara competiției.
„Miracol”, de Bogdan George Apetri, cu Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu în rolurile principale, va avea premiera mondială în secțiunea Orizzonti.
Împărțit în două capitole, „Miracol” o are în centru pe călugărița novice Cristina Tofan care se strecoară dintr-o mănăstire izolată pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să își rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere are o soartă neașteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda, inspectorul de poliție plecat pe urmele ei. El reface călătoria Cristinei, pas cu pas, într-o structură perfect oglindită. Investigația detectivului scoate la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai spre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, dar și la un posibil miracol.
„Imaculat”, lungmetraj regizat de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, a fost selectat în competiţia Giornate degli Autori, care este o secțiune paralelă festivalului.
Filmul are în prim-plan tot o femeie. De această dată, Daria ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri căpătată de la bărbatul care a reprezentat prima ei dragoste. Felul de a fi o salvează de avansurile sexuale ale majorității narcomanilor din centru şi îi aduce protecţia lor. Ea descoperă însă că tratamentul special primit vine cu un preț mare. Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu fac parte din distribuție.
O creație a lui Radu Jude, scurtmetrajul „Plastic semiotic”, o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului, va fi vizionată la Veneția în afara competiției.
„Plastic semiotic” este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viaţa în întrebări şi exclamaţii”, de A. P. Cehov, şi „Dicţionar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert.
Aceste filme vor fi prezentate la o ediție în care creații semnate de Pedro Almodovar, Jane Campion, Michel Franco, Maggie Gyllenhaal, Pablo Larrain și Paolo Sorrentino vor concura pentru marele trofeu, Leul de Aur, care va fi acordat în gala din 11 septembrie.