Cea mai veche scriere alfabetică, descoperită în Siria
Cel mai vechi exemplu cunoscut de scriere alfabetică a fost descoperit într-un mormânt sirian antic și, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, datează din jurul anului 2400 î.e.n.
Scrierea a fost descoperită gravată pe mici cilindri din lut într-un mormând descoperit după 16 ani de săpături în Umm-el Marra în nord-vestul Siriei de azi. Caracterele nu sunt nici numerice, nici cuneiforme (care este cea mai veche formă de scriere din lume, anterioară hieroglifelor egiptene și folosită pentru prima dată acum peste 5.000 de ani). Astfel, ele sunt considerate o descoperire în premieră în cercetarea limbajului scris.
Datarea cu Carbon-14 a confirmat că cilindrii au o vechime de peste 4.000 de ani, datând din jurul anului 2400 î.e.n. Acest lucru îi face cu aproximativ 500 de ani mai vechi decât scrierile care dețineau recordul anterior.
Glenn Schwartz, profesor de arheologie la universitate, care a co-dirijat săpăturile, a remarcat că „această nouă descoperire arată că oamenii experimentau noile tehnologii de comunicare mult mai devreme și într-un loc diferit decât ne-am imaginat până acum”, citează artnet.com.
„Alfabetul a revoluționat scrisul, făcându-l accesibil oamenilor din afara regalității și a elitei sociale. Scrierea alfabetică a schimbat modul în care oamenii trăiau, cum gândeau, cum comunicau. Anterior, cercetătorii credeau că alfabetul a fost inventat în Egipt sau în jurul acestuia, cândva după 1900 î.e.n. Dar artefactele noastre sunt mai vechi și provin dintr-o zonă diferită, ceea ce sugerează că alfabetul ar putea avea o poveste de origine complet diferită de ceea ce credeam”.
Sistemul de hieroglife cuprindea mai mult de 1.000 de simboluri și a fost stăpânit de un număr foarte mic de elite ale societății.
Umm-el Marra, importantă așezare comercială
Arheologii spun că Umm-el Marra a fost cel mai mare sit din Câmpia Jabbul în timpul Epocii Bronzului și a fost ocupat în mod constant de la mijlocul mileniului al III-lea până la sfârșitul mileniului al II-lea î.e.n. Orașul a fost o așezare comercială importantă, prin care treceau două rute foarte circulate. Săpăturile au făcut parte dintr-o colaborare cu Universitatea din Amsterdam, în cadrul căreia cercetătorii au studiat dezvoltarea orașelor din zonă la începutul epocii bronzului.
Echipa de arheologi a descoperit mai multe morminte antice într-un complex mortuar dedicat elitei datând între 3500 și 2000 î.e.n. În timpul unei săpături la unul dintre morminte, au găsit rămășițe însoțite de bijuterii din metale prețioase, un vârf de lance, gresie și cilindri de lut. Calitatea obiectelor îngropate împreună cu decedații în complex sugerează că acesta ar fi putut fi un loc de înmormântare pentru regalitate.
Cilindrii din lut ușor ars au fost găsiți împrăștiați prin încăperea mortuară și erau perforați. Este posibil ca ei să fi fost legați într-un fel. Fără un mijloc de a traduce scrisul, pot fi făcute doar speculații. Se crede că semnele au fost făcute cu un băț, spre deosebire de un obiect special conceput, Schwartz descriindu-le ca „relativ rudimentare”.
Această descoperire a celui mai vechi alfabet din lume a fost făcută în 2004, dar Schwarz și-a prezentat în cele din urmă descoperirile la reuniunea anuală a American Society of Overseas Research de la finalul lunii noiembrie.
Credit foto: Glenn Schwarz, Johns Hopkins University