Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Seceta a dezvăluit numeroase chipuri umane sculptate în albia Amazonului
forest,mirrored,in,a,lagoon,on,rio,negro,in,the

Seceta a dezvăluit numeroase chipuri umane sculptate în albia Amazonului

Apele Amazonului au scăzut până la niveluri minime record, fiind scoase astfel la iveală chipuri umane fantomatice gravate pe malul stâncos cu două milenii în urmă.

Petroglifele, care redau și animale și floră, au fost sculptate pe malurile Rio Negro, în partea braziliană a fluviului Amazon. În Rio Negro se află un sit arheologic cunoscut sub numele de Ponto das Lajes, care înseamnă Locul lespezilor. Sculpturile au fost observate anterior în timpul secetei din 2010, când nivelul apei a scăzut cu 13 metri. Seceta care afectează acum portul amazonian din Brazilia este și mai gravă, afluenții secând în mod periculos, satele din junglă rămânând fără apă și punând în pericol viața marină vulnerabilă.

Astfel, au fost scoase la iveală mai multe sculpturi decât au fost văzute vreodată. Chipuri antropomorfe și reprezentări abstracte ale curenților de râu se numără printre operele de artă străveche; cercetătorii au descoperit și crestături în roci, ceea ce sugerează că situl a fost folosit pentru ascuțirea uneltelor antice.

Carlos Augusto da Silva, de la Universitatea Federală din Amazonas, a declarat pentru site-ul local Amazônia Real că echipa sa a identificat 25 de grupuri de gravuri pe o singură piatră care au fost probabil folosite în acest scop. El a subliniat că a fost o zonă pentru pregătirea uneltelor și că în această parte a junglei amazoniene au trăit mari comunități indigene în epoca precolumbiană (aproximativ între 1000 î.e.n. și 1000 e.n.).

Foto: pădure oglindită într-o lagună pe Rio Negro, în bazinul fluviului Amazon, Brazilia