Situri de pe cinci continente și Luna, monitorizate de World Monuments Fund
World Monuments Fund (WMF, Fondul Mondial al Monumentelor) prezintă la fiecare doi ani World Monuments Watch, program de promovare bazat pe nominalizări, care cuprinde 25 de situri istorice ce se confruntă cu provocări majore precum schimbările climatice, turismul, conflictele și dezastrele naturale.
Pentru acest an au fost făcute mai mult de 200 de nominalizări. Analiza acestora a evidențiat tendințe regionale specifice: în Africa Subsahariană, schimbările climatice au apărut ca o problemă critică pentru situri și comunități, în timp ce în Asia și Pacific, urbanizarea rapidă a apărut ca o provocare urgentă. Nominalizările din Europa și America de Nord au menționat finanțarea și resursele insuficiente, în timp ce cele din America Latină și Caraibe au raportat turismul ca fiind o problemă principală. Pentru regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord, conflictele și dezastrele naturale au fost menționate ca fiind o problemă critică.
Lista din acest an include o mare varietate de situri de patrimoniu cultural, cum ar fi structura urbană istorică din Gaza; câmpul agricol Waru Waru din Peru; Casa Învățătorului din Kiev, Ucraina; Coasta Swahili din Africa; Orașul Vechi din Antakya, Turcia; Capela din Sorbona, Franța; Quapaq Nan, sistem de drumuri prehispanice din Anzi, și Assembly Rooms, Irlanda de Nord.
Spațiul cosmic, premieră pentru WMW
Sunt 25 de situri care reprezintă 29 de țări de pe cinci continente și Luna. Este prima dată când WMF a inclus spațiul cosmic.
„Monitorul subliniază angajamentul World Monument Fund de a se asigura că păstrarea patrimoniului nu doar onorează trecutul, ci contribuie în mod activ la construirea unui viitor mai durabil, incluziv și rezistent pentru comunitățile din întreaga lume și nu numai”, spune Bénédicte de Montlaur, președinte și director general al WMF.
Pe măsură ce se conturează o nouă eră a explorării spațiale, este necesară colaborarea internațională pentru a proteja rămășițele fizice ale primelor aselenizări și pentru a păstra aceste simboluri durabile ale realizării umane colective. Prin programul World Monuments Watch 2025, WMF încearcă să sporească gradul de conștientizare și de protecție a patrimoniului lunar.
„Obiecte precum camera de televiziune care a surprins aselenizarea, placheta memorială lăsată de astronauții Armstrong și Aldrin și sute de alte obiecte sunt emblematice pentru această moștenire. Cu toate acestea, ele se confruntă cu riscuri tot mai mari în contextul accelerării activităților selenare, întreprinse fără protocoale de conservare adecvate. Includerea Lunii subliniază nevoia universală de strategii proactive și de cooperare pentru protejarea patrimoniului – fie pe Pământ, fie dincolo de Pământ – care să reflecte și să protejeze povestea noastră colectivă”, adaugă Montlaur.
Ce urmează
Prin intermediul observatorului, WMF aduce aceste 25 de situri în atenția globală pentru a mobiliza sprijinul local și internațional pentru conservarea lor. În următorii doi ani, echipa globală a WMF va căuta, pentru siturile incluse acum în monitor, să evalueze nevoile locale și să elaboreze strategii comune de promovare, conservare și strângere de fonduri. Pe măsură ce se strâng fonduri, WMF își va sprijini partenerii locali în dezvoltarea unui proiect de conservare a siturilor, care poate include campanii de sensibilizare specifice, planificare, cercetare, educație și conservare fizică.
World Monuments Fund a obținut deja, în urma unui acord cu grupul Accor, o finanțare de 2 milioane de dolari pentru noi proiecte ce vizează siturile alese în 2025.