Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Strămoșul” hitit al mozaicului mediteranean, descoperit în Turcia

„Strămoșul” hitit al mozaicului mediteranean, descoperit în Turcia

Descoperirea unei pavele vechi de 3.500 de ani, considerată „strămoșul” mozaicurilor mediteraneene și care se află în rămășițele unui oraș pierdut din centrul Turciei, pune la îndoială cunoștințele despre viața cotidiană a misterioșilor hitiți din epoca bronzului, scrie francetvinfo.fr.

Acest ansamblu de peste 3.000 de pietre, în nuanțe naturale de bej, roșu și negru, dispuse în triunghiuri și în curbe, a fost dezgropat pe urmele unui templu hitit din secolul al XV-lea î.Hr., cu 700 de ani înainte de cele mai vechi mozaicuri cunoscute de antichitatea greacă.

„Este strămoșul mozaicurilor antice, care evident sunt mai sofisticate. Ceea ce avem aici este fără îndoială prima tentativă de a folosi această tehnică”, a spus Anacleto D’Agostino, director al săpăturilor de la Usakli Hoyuk, în apropiere de Yozgat.

Pe acest șantier, aflat la trei ore distanță de Ankara, capitala turcă, arheologii turci și italieni folosesc lopețile și periile pentru a afla mai multe despre localitățile hitite, unul dintre cele mai puternice regate din Anatolia veche.

„Pentru prima dată, acești oameni au simțit nevoia de a face ceva diferit, cu figuri geometrice, asamblând culorile, în loc să facă o piatră de pavaj simplă. Poate că acest constructor era un geniu? Sau poate i-a fost comandată o refacere a solului și a decis ceva neobișnuit”, explică el.

Situat vizavi de Muntele Kerkenes, templul care adăpostea această schiță de mozaic era dedicat lui Teshub, zeul Furtunii venerat de hitiți, echivalentul lui Zeus printre greci. „Probabil că aici preoții hitiți își făceau ritualurile privind către vârful Muntelui Kerkenes”, a estimat arheologul.

Pe lângă mozaic, arheologii au descoperit și ceramică dintr-un palat, susținând ipoteza că Usakli Hoyuk este într-adevăr orașul pierdut Zippalanda. Loc de cult dedicat zeului Furtunii, în mod regulat menționat pe tabletele hitite, amplasamentul exact al orașului Zippalanda rămâne un mister până astăzi.

La mai mult de 3.000 de ani de la dispariția lor de pe Pământ, hitiții continuă să fie prezenți în imaginarul turcilor. O figură hitită reprezentând soarele este simbolul orașului Ankara. În anii 1930, fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, îi prezenta pe turci drept descendenți direct ai hitiților.

Foto credit: captură de ecran Hurriyet.com.tr