Sute de obiecte-cult ale formaţiei Pink Floyd, expuse la Los Angeles
Peste 400 de obiecte care au făcut parte din viaţa de scenă a membrilor trupei Pink Floyd în cei 55 de ani de carieră sunt expuse în clădirea fostului Vogue Theatre, de pe Hollywood Blvd, Statele Unite.
Este o instalaţie epică, intitulată „The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains”, pusă la punct de membrii trupei împreună cu fotograful lor oficial, Aubrey ‘Po’ Powell.
A fost deschisă pentru prima dată la Londra, în 2017, şi de atunci a călătorit prin Europa, aceasta fiind prima oprire în SUA, a cincea la număr.
Expoziţia prezintă o paletă largă de obiecte-cult, începând cu anii 1960, de la bilete la primul concert într-un club din Londra cu Syd Barrett până la instrumente muzicale pe care fanii nu le-au uitat niciodată.
„Ştiu tot ce se poate şti despre Pink Floyd”, a declarat Aubrey Powell, co-curator al expoziţiei şi co-designer al mai multor albume ale trupei, pentru variety.com.
Într-o cameră dedicată fenomenului „The Wall” poate fi văzut un baston cu care au fost bătuţi la şcoală, în anii ’60, Roger Waters şi Syd Barrett. Foarte multe obiecte, a precizat Aubrey Powell, provin din colecţii personale, iar pe unele nu le-a văzut niciodată.
Amuzant a fost că, recent, un bărbat a venit la muzeu când se făceau pregătirile şi a arătat o agendă cu aranjamentul orchestral pentru „The Wall” scris de Michael Kamen. O luase de la un târg de vechituri cu 150 de dolari, dar poate valora o avere. De asemenea, cineva avea o cameră video folosită de regizorul Alan Parker la filmul „The Wall”.
Din istoria trupei aşezată pe simeze fac parte multe chitare electrice, bass-uri, claviatură şi tobe folosite de-a lungul a zeci de ani. În cazul lui David Gilmour, a fost nevoie de reproducerea unor chitare, întrucât acesta a scos originalele la vânzare pentru acte de caritate în urmă cu câţiva ani. Dar este prezentă în expoziţie celebra chitară ‘double steel’ cu care Gilmour a cântat piese precum „One of These Days”, „Breathe” şi „The Great Gig in the Sky”.
Cea mai importantă contribuţie a avut-o bateristul Nick Mason, unul dintre cei trei membri ai trupei încă în viaţă. Acesta avea o colecţie proprie, nu a aruncat nimic, spune Powell. A păstrat chiar şi tricouri din 1968.
O altă atracţie cu siguranţă o vor reprezenta manuscrisele lui Roger Waters pentru „The Wall”.
La precedentele expoziţii din Europa, s-au trezit că oamenii stăteau înăuntru câte patru-şase ore, atraşi şi de instalaţiile audio-video moderne care redau atmosfera deceniilor trecute în muzică, povesteşte curatorul.
Muzeul ambulant Pink Floyd inaugurează, de fapt, noua clădire din Los Angeles unde a funcţionat Vogue Theatre 86 de ani, transformată de Quentin Tarantino pentru filmul „Once Upon a Time in Hollywood”, dar care din această toamnă se va numi Vogue Multicultural Museum. Este deschisă până pe 9 ianuarie 2022.
Foto credit: https://www.pinkfloydexhibition.com/