Templu păgân recent descoperit, o nouă perspectivă asupra tranziției Imperiului Roman către creștinism
Un templu păgân recent descoperit în Spello, oraș din nordul Italiei, ar putea oferi o nouă perspectivă asupra tranziției Imperiului Roman către creștinism.
Cercetătorii au identificat în situl care se află în apropierea unui sanctuar religios trei pereți care fac parte dintr-o structură masivă cu fundații late de un metru. Aceste fundații reprezintă dovada unui templu roman ce datează din anii 330, în timpul domniei lui Constantin (306-337 e.n.), primul împărat roman convertit la creștinism.
Aceste descoperiri clarifică tranziția de la cultul păgân la cel creștin în Imperiul Roman. Rezultatele săpăturilor efectuate vara trecută au fost prezentate de Douglas Boin, cercetător la Universitatea Saint Louis, la reuniunea anuală a Institutului Arheologic al Americii, potrivit Newsweek.
Echipa a ales această zonă pe baza unei inscripții din secolul al IV-lea atribuită lui Constantin, care a fost găsită la începutul anilor 1700 și care a rămas expusă în primăria localității. Textul destinat comunității locale, care a devenit colonie romană în secolul I î.e.n., indica faptul că templul a fost un proiect construit la cererea împăratului pentru ca locuitorii să poată petrece acolo sărbătorile religioase, în loc să fie nevoiți să călătorească.
Totuși, pentru realizarea construcției, era necesar ca templul și comunitatea să cinstească strămoșii divini ai împăratului. Această solicitare nu era neobișnuită ca parte a cultului imperial roman, în care împărații și membrii notabili ai familiilor lor erau venerați.
Religia și statul nu erau separate în Imperiul Roman, iar patriotismul romanilor a influențat toate activitățile publice, inclusiv cultele. „Într-un imperiu în care oamenii vorbeau mai multe limbi, trăiau pe trei continente și își păstrau tradiții locale, cultul imperial i-a reunit pe oameni în jurul unor idealuri comune”, a spus Boin, potrivit artnews.com.
Templul demonstrează o schimbare de peste 70 de ani în societatea romană
Echipa de cercetători crede că templul a fost folosit de locuitorii păgâni din Spello și a fost dedicat familiei Flaviilor ca modalitate de a onora linia ancestrală a împăratului. Acesta ar fi fost folosit pentru următoarele două generații până când religia păgână a fost scoasă în afara legii.
Deși cercetătorii considerau că templul a existat, nu era clar unde se afla până acum. Poate cel mai important, acesta demonstrează o schimbare de peste 70 de ani în societatea romană, de la un imperiu păgân la unul creștin, precum și sprijinul creștin al unui cult imperial.
„Această construcție arată, într-un mod radical, rezistența tradițiilor păgâne care au existat timp de secole înainte de apariția creștinismului. Suntem pe punctul de a oferi oamenilor o dovadă foarte vizibilă, care într-adevăr contrazice modul îngrijit și ordonat în care oamenii se gândesc la marile momente de schimbare culturală”, a mai afirmat Boin.