Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Tezaur monetar de sute de denari romani republicani, descoperit în județul Arad
created by dji camera

Tezaur monetar de sute de denari romani republicani, descoperit în județul Arad

Complexul Muzeal Arad a anunțat că, la finalul lunii martie, în apropierea orașului Sebiș a fost descoperit un tezaur monetar cu sute de denari romani republicani, monede emise începând cu a doua jumătate a secolului II î.e.n.

Tezaurul a fost găsit de Dorel Ancuța din orașul Sebiș (județul Arad), deținător autorizat al unui detector de metale. El a descoperit cu ajutorul instrumentului, în afara localității, mai multe monede din argint. A păstrat monedele la fața locului și a anunțat instituțiile abilitate.

În punctul în care a fost făcută descoperirea, arheologii Complexului Muzeal Arad au săpat o casetă, reușind să stabilească faptul că monedele au fost depuse în trei grupuri alăturate, probabil trei săculeți confecționați din pânză ori din piele, materiale care s-au descompus, explică reprezentanții muzeului.

 

După documentare, monedele au fost extrase. „Analiza primară efectuată asupra acestora oferă, pentru moment, următoarele informații: descoperirea este de tip tezaur monetar, compus din 599 de denari romani republicani, din argint, uneori în aliaj cu cantități variabile de metale inferioare. Monedele, prezentând grade diferite de uzură, au fost emise de-a lungul mai multor decenii, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î.Hr., până către ultimul sfert al secolului I î.Hr., când probabil au și fost îngropate”.

„Cea mai apropiată analogie pentru această descoperire este tezaurul de la Bârsa (județul Arad), scos la iveală în anul 1862. Mai multe surse contemporane vorbesc de câteva sute, chiar peste o mie de monede din argint, însă din păcate, la acel moment, s-a reușit recuperarea a doar 29 de denari romani republicani; perioada de emitere a acestora și momentul îngropării lor sunt similare cu cele ale tezaurului descoperit recent la Sebiș”, a mai fost precizat.

Credit foto: Complexul Muzeal Arad