Toate frământările lumii, mărturii redate la Festivalul Visa pentru Imagine de la Perpignan
Subiecte uimitoare, surprinzătoare şi emoţionante sunt redate prin imagini la Festivalul Internaţional de Fotojurnalism Visa care are loc, timp de o lună, la Perpignan. A 33-a ediţie a evenimentului se va desfăşura până la 26 septembrie.
Criza sanitară, tragediile migranţilor sau fragilitatea planetei: Festivalul Internaţional de Fotojurnalism Visa pentru Imagine expune munca celor care, în ciuda dificultăţilor meseriei, au aceeaşi sete de a fi “martori ai lumii”.
Este cazul Afganistanului unde “din păcate lucrurile se desfăşoară foarte repede (…) şi proiecţiile ne permit să le prezentăm în ultimul moment”, precizează Jean-François Leroy, director şi fondator Visa.
În 2020, aceste proiecţii nocturne, parte integrantă a AND-ului Visa pentru Imagine, au fost anulate din cauza restricţiilor sanitare, dar festivalul a fost unul dintre singurele de această amploare care s-a menţinut în Franţa, în ciuda crizei.
Mai puţin prezente în presă, alte conflicte continuă în linişte să facă ravagii în Africa sau în Orientul Mijlociu, adesea în zone inaccesibile jurnaliştilor. Fotografiile argentinianului Eduardo Soteras pentru AFP şi ale lui Nariman el-Mofty pentru AP arată lumii suferinţa civililor, victime ale conflictului din regiunea Tigray, în Etiopia.
Odată cu împlinirea a 10 ani de război în Siria, o expoziţie va onora o întreagă generaţie de tineri fotografi sirieni, care de multe ori nu aveau legătură cu jurnalismul şi care au documentat conflictul riscându-şi viaţa.
Un omagiu adus faunei sălbatice ameninţată de schimbarea climatică
Visa pentru Imagine este şi un omagiu adus fascinantei şi totodată fragilei faune sălbatice supusă schimbărilor climatice. “O retrospectivă este dedicată anul acesta francezului Vincent Munier, unul dintre cei mai mari fotografi de animale din lume”, şi o altă expoziţie îi poartă pe vizitatori în profunzimile marine ale balenelor cu americanul Brian Skerry.
Foto credit: visapourlimage.com