Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Un artist austriac transformă manifestul lui Hitler în carte de bucate
andreas joska sutanto

Un artist austriac transformă manifestul lui Hitler în carte de bucate

Artistul austriac Andreas Joska-Sutanto transformă manifestul lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”, în carte de bucate, scopul lui fiind acela de a demonstra că ceva odios poate deveni pozitiv.

El și-a petrecut ultimii opt ani tăind literele din manifestul „Mein Kampf” și rearanjându-le într-o carte cu rețete de pizza, salată de sparanghel, tiramisu și altele. După 900 de ore de muncă, a parcurs un sfert din carte.

„Vreau să arăt că poți transforma ceva negativ în ceva pozitiv prin deconstrucția și rearanjarea lui”, citează AFP.

Graficianul în vârstă de 44 de ani lucrează într-o cafenea din Viena, în fiecare săptămână, timp de câteva ore, iar momentan proiectul său cuprinde 22 de rețete.

Publicată pentru prima dată în două volume în 1925 și 1926, cartea autobiografică „Lupta mea/ Mein Kampf” a lui Hitler a servit drept manifest pentru național-socialism și pentru valul de ură rasială, violență și antisemitism care a urmat și care a cuprins Europa. Cartea a intrat în domeniul public în 2016, când drepturile de autor au expirat.

Odată ce a devenit disponibilă, Joska-Sutanto a venit cu ideea de a tăia cu meticulozitate fiecare literă din textul de 800 de pagini – cu un total estimat de 1,57 milioane de litere – pentru a le rearanja în rețete culinare.

Textul original „nu mai are nicio greutate”, a spus graficianul. El a lăsat neatins portretul dictatorului nazist din carte, a spus, pentru a arăta că „fără cuvintele sale otrăvitoare”, Hitler a fost redus la a se uita în gol.

Proiect controversat

Reacțiile la acest proiect au fost în cea mai mare parte pozitive, a mai declarat Andreas Joska-Sutanto, deși la un moment dat a prezentat scuze unui spectator la procesul său de creație care i-a criticat lucrarea ca fiind „extrem de ireverențioasă”.

Experții consultați de AFP au fost reticenți în a vorbi oficial despre acest proiect. Unul dintre ei, care a cerut să nu fie numit, a spus că există opinia că este o inițiativă „ciudată” și că are o relevanță istorică și artistică „limitată”.

Joska-Sutanto estimează că îi va lua încă 24 de ani pentru a-și finaliza proiectul.

Imagine: captură site andreasjoskasutanto.at/kein_mampf/