Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un artist stradal portughez a desfășurat un covor de „bancnote” pentru a protesta față de vizita papei la Lisabona
bordaloii

Un artist stradal portughez a desfășurat un covor de „bancnote” pentru a protesta față de vizita papei la Lisabona

Renumitul artist stradal al Portugaliei, Bordalo II, a desfășurat un covor uriaș de bancnote supradimensionate pentru a critica cât de mult a cheltuit statul pentru vizita Papei Francisc la Lisabona.

Papa Francisc va călători la Lisabona între 2 și 6 august pentru a participa la adunarea globală a tinerilor catolici de Ziua Mondială a Tineretului, care se așteaptă să reunească sute de mii de pelerini.

Artă din gunoi

Bordalo II, cunoscut pentru piesele sale de artă politică adesea făcute din gunoi, a distribuit imagini și videoclipuri cu covorul, cu bancnote uriașe de 500 de euro, care au fost  în jos pe scările locației, într-un protest pe care l-a descris drept „drumul rușinii”.

„În momentul în care mulți oameni luptă pentru a-și păstra casele, munca și demnitatea lor, milioane de fonduri publice au fost investite pentru a sponsoriza turneul (papal)”, a scris pe Instagram artistul al cărui nume real este Artur Bordalo.

Estimările oficiale din ianuarie au arătat că evenimentul va costa 161 de milioane de euro (177 de milioane de dolari), care vor fi plătiți de guvern, Biserica Catolică, consiliul orașului Lisabona și Loures din apropiere.

O serie de personalități publice și politicieni au criticat statul portughez pentru cheltuieli, pe care guvernul le-a stabilit la 30 de milioane de euro (33 de milioane de dolari) în ianuarie, în timp ce milioane de portughezi se confruntă cu o inflație galopantă.

Întrebat despre covorul lui Bordalo II, primarul Lisabonei Carlos Moedas le-a spus reporterilor că artistul și-a folosit vocea pentru a-și exprima îngrijorările și că astfel de proteste sunt normale pentru aceste evenimente.