Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un mozaic cu 5 milioane de piese a fost prezentat publicului la Ierihon, după ani de restaurare

Un mozaic cu 5 milioane de piese a fost prezentat publicului la Ierihon, după ani de restaurare

Situat în Cisiordania ocupată, situl care adăpostește unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume a fost închis turiștilor în ultimii cinci ani, cât a durat conservarea.

Ani de restaurări au fost necesari pentru a reda splendoarea mozaicului din Ierihon, unul dintre cele mai mari din lume, care a fost prezentat publicului joi, scrie AFP.

Descoperit în anii ‘30

Acest mozaic de 836 metri pătrați a fost descoperit în anii 1930 în cadrul săpăturilor pentru vestigiile palatului califatului omeiad Hisham Ibn Abdel Malik, la Ierihon, la malul Mării Moarte.

Încăperea cu mozaic seamănă cu un covor întins ce reprezintă imagini cu un leu ce atacă un cerb, simbolizare a războiului, și două gazele reprezentând pacea.

În decursul celor cinci ani, după prezentarea în 2016, situl a fost închis turiștilor din cauza lucrărilor evaluate la 12 milioane de dolari și realizate cu ajutorul Japoniei.

Acces controlat de Israel

Accesul în Cisiordania, unde se află sediul Autorității palestiniene a lui Mahmoud Abbas, este controlat de Israel. Statul evreu a confirmat miercuri redeschiderea, începând de la 1 noiembrie, a frontierelor sale pentru turiștii străini vaccinați.

„Acest mozaic conține mai mult de 5 milioane de piese și au culori naturale foarte distincte, cu pietre din Palestina”, a declarat pentru AFP sub-secretarul ministrului palestinian al Turismului și Antichităților, Saleh Tawafsha. Sperăm ca anunțul deschiderii porților vizitatorilor pentru a ajunge în sit va ajuta la creșterea turiștilor în Ierihon”.

Foto credit: Facebook ONG Solidaritate România-Palestina