Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un nou muzeu în județul Cluj, proiect de peste 145 milioane de lei
cluj napoca,cluj/romania 07.20.2019 sfantul,mihail,church,located,in,the,center,of,the,city,in,matei

Un nou muzeu în județul Cluj, proiect de peste 145 milioane de lei

Un complex muzeal dedicat identităților și conflictelor transilvănene va fi construit în comuna Florești, județul Cluj, proiect cu valoare mai mare de 145 milioane de lei.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat, în calitate de beneficiar, că a lansat proiectul Complex Muzeal – Muzeul identităților și conflictelor transilvănene (MUTRA), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea totală a proiectului este de 145.849.275,59 lei și el se desfășoară în perioada 1 octombrie 2021 – 30 iunie 2026.

Obiectivul general al proiectului constă în construirea unui spațiu muzeal modern în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit, se arată în prezentare.

Prin implementarea proiectului se va crea un spațiu adecvat în conformitate cu patrimoniul cultural deținut și potențial, corespunzător din punct de vedere al tipurilor de artefacte depozitate și al sistemelor de control al microclimatului, în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Complexul muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, axate pe cercetarea, conservarea, restaurarea și diseminarea patrimoniului mobil, imobil sau imaterial și pe conștientizarea valorilor arealului istoric transilvănean.

Muzeu de ultimă generație

Acesta va fi un muzeu de ultimă generație, cu spații pentru depozitare, cu laboratoare de conservare și de restaurare care să repecte toate cerințele de funcționare, astfel încât patrimoniul deținut să fie protejat în cele mai bune condiții.

Mai mult, proiectul conține și săli de educație muzeală, o sală de evenimente multifuncțională, o sală multimedia, cafenea, ludotecă, magazin.

Rezultatele așteptate includ: construirea și amenajarea complexului muzeal ca un spațiu de coeziune a unor creații inovative, cu o clădire modernă din punct de vedere arhitectural, al echipamentelor și dotărilor; dezvoltarea unor tehnologii de expunere de ultimă generație, precum și expoziții interactive și modulare, care presupun un dialog cu vizitatorii și implicarea directă a acestora în moduri variate de tip new media; cercetarea patrimoniului, lucrări de conservare și restaurare, administrarea și valorificarea unor colecții esențiale pentru înțelegerea parcursului nostru istoric și direcționarea accentului pe om și pe evoluția sa; accesul direct la parteneriate cu mediul de afaceri, respectiv implementarea tehnologiilor digitale de prezentare, cercetare sau conservare a patrimoniului, realitate augmentată, realitate virtuală, inteligență artificială și robotică.

În prezent, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deține o colecție de aproximativ 450.000 de bunuri culturale arheologice, istorice, numismatice, documentare, memorialistice și artistice, fiind astfel unul dintre principalele muzee din țară din punctul de vedere al mărimii și al importanței patrimoniului cultural deținut.