Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Un nou războinic de teracotă a fost descoperit în legendarul mormânt imperial din China
terracotta warriors museum

Un nou războinic de teracotă a fost descoperit în legendarul mormânt imperial din China

La 50 de ani de la descoperirea tezaurului de războinici de teracotă în mărime naturală din mausoleul aflat în comitatul Lintong al primului împărat al Chinei, arheologii au descoperit o nouă figură rară care seamănă cu un comandant superior al armatei.

Din 1994, echipele arheologice din China au dezgropat peste 2.000 de războinici, creați în secolul al III-lea î.e.n., precum și alte artefacte militare în cadrul complexului funerar care se întinde pe o suprafață de 32 de kilometri pătrați. S-a estimat că sub mausoleu ar putea fi îngropate până la 8.000 de figuri unice.

Este prima dată când un comandant militar a fost găsit de la începerea săpăturilor în 1994. Comandantul a fost găsit în groapa numărul 2, unde săpăturile au fost reluate în 2015, la aproape 20 de ani după ce a fost explorată pentru prima dată. Au fost descoperite mii de figurine, inclusiv animale, animatori și un număr mic de oficiali de rang înalt.

„Pe baza locației sale, credem că această figură a fost probabil comandantul militar de rang înalt al acestei unități”, a declarat șeful proiectului de excavare a acestei gropi, arheologul Zhu Sihong, pentru ziarul chinez Global Times.

 Qin Shi Huang (cunoscut și sub numele de Shihuangdi) a fost fondatorul dinastiei Qin și primul împărat al Chinei unificate, când și-a început domnia în anul 221 î.e.n. A fost cunoscut ca un conducător strict, axat pe construirea de rețele, putere militară și organizarea Chinei într-un imperiu unificat. A organizat China în 40 de provincii și a creat legi, măsurători și un sistem de scriere uniform în întreaga țară; zidurile de apărare comandate de el în nordul Chinei au devenit parte a Marelui Zid Chinezesc.

Două milioane de vizitatori anual

Mausoleul lui Qin a fost construit pe parcursul a aproape patru decenii de 700.000 de muncitori din fiecare provincie a imperiului. Se crede că el a comandat războinicii de teracotă în speranța că armata îl va proteja în viața de apoi.

Armata de teracotă a fost descoperită din întâmplare în 1974, când un fermier a găsit un fragment de ceramică pe câmpul său în timp ce se pregătea să construiască un zid, ceea ce a dus la o excavare oficială a zonei, care s-a dezvoltat în 50 de ani de săpături. Armata se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1987, iar peste două milioane de persoane vizitează anual Muzeul Războinicilor de Teracotă.

Comandantul de teracotă a fost descoperit alături de alte trei figuri, identificate ca fiind călăreți, și trei cai. Doar 10 ofițeri de rang înalt au fost găsiți până acum, iar arheologii anunță noua descoperire ca fiind semnificativă pentru înțelegerea organizării armatei dinastiei Qin. Experții sunt capabili să identifice rangul figurinelor pe baza îmbrăcămintei și a posturii lor; generalii își țin mâinile împreunate în fața corpului și poartă armuri ornamentale detaliate. 

Foto credit: Armata de teracotă din Mausoleul lui Qin Shi Huang