Un vast „regat” mayaș vechi de 2.000 de ani, descoperit în Guatemala
Rămășițele unui vast „regat” mayaș au fost descoperite în nordul Guatemalei, ceea ce ridică întrebări cu privire la viața de zi cu zi și la dispariția locuitorilor săi de acum 2.000 de ani, potrivit unui raport publicat în revista Ancient Mesoamerica.
Metropola antică din Bazinul carstic Mirador-Calakmul conținea mai mult de 1.000 de așezări grupate pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați, ceea ce contestă teoria conform căreia majoritatea așezărilor mesoamericane erau slab populate. Situl a fost descoperit de o echipă internațională de cercetători din Statele Unite și Franța, care și-au publicat descoperirile în revistă.
Situl a fost localizat cu ajutorul LiDAR (Light Detection and Ranging), o metodă de detectare care utilizează lumina laser pentru a măsura distanțele. Tehnologia este foarte potrivită pentru cercetarea siturilor arheologice din America Centrală și de Sud, deoarece laserul este capabil să pătrundă în coronamentul dens al pădurilor tropicale.
Cercetarea sitului mayaș a scos la iveală mai mult de 160 de kilometri de drumuri ce formau „o rețea de interacțiuni sociale, politice și economice”, au scris autorii lucrării.
Există și dovezi că unele așezări aveau terenuri potrivite pentru practicarea mai multor sporturi mesoamericane. Platforme și piramide mari au fost descoperite în alte părți, sugerând că civilizația avea centre pentru muncă și politică.
Foto (c) University of Cambridge Press