Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  UNESCO a recomandat retragerea mormintelor regilor ugandezi de pe lista Patrimoniului Mondial în pericol
morminte kasubi kampala

UNESCO a recomandat retragerea mormintelor regilor ugandezi de pe lista Patrimoniului Mondial în pericol

UNESCO a recomandat ca situl Kasubi, care adăpostește mormintele conducătorilor din Buganda, regatul tradițional din sudul Ugandei, care a fost afectat de un incendiu în 2010, să fie retras de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol după ce a fost reconstruit.

Situat pe dealurile de deasupra capitalei Kampala, acest grup de clădiri circulare realizate din lemn, stuf și paie a fost inclus în Patrimoniul Mondial de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) încă din 2001.

Această recomandare va fi înaintată celor 21 de state membre ale Comitetului Patrimoniului Mondial, care se reunește în perioada 10-25 septembrie la Riad (Arabia Saudită).

Potrivit UNESCO, această eliminare de pe lista Patrimoniului Mondial în pericol ar fi un simbol puternic, având în vedere că 50% dintre siturile de pe această listă sunt pe continentul african.

Finanțări internaționale

Situl Kasubi a fost reconstruit cu ajutorul unei finanțări internaționale după ce un incendiu în martie 2010 a distrus în mare parte clădirea principală, cunoscută sub numele de Muzibu-Azaala-Mpanga, care adăpostea mormintele a patru kabakas (regi) din Buganda, primul regat cutumiar al țării. Acest fost palat al kabakas, construit în 1882 și transformat în cimitir regal în 1884, este „un exemplu excepțional al stilului arhitectural dezvoltat de puternicul regat Buganda începând cu secolul al XIII-lea”, potrivit Unesco.

uganda

Incendiul din 2010 a stârnit agitație în rândul populației Baganda, supușii regilor din Buganda și unul dintre principalele grupuri etnice din Uganda. Incendiul a avut loc într-o perioadă de relații tensionate între guvern și Baganda, în urma unei interdicții de călătorie impuse monarhului lor în septembrie 2009, care a declanșat revolte masive în jurul Kampala, soldate cu cel puțin 27 de morți. După incendiu, cel puțin două persoane au fost ucise atunci când forțele de securitate ugandeze au tras asupra susținătorilor Kabaka care protestau împotriva vizitei președintelui Yoweri Museveni la locul devastat.

Foarte influenți din punct de vedere economic și politic, Baganda sunt atașați visceral de regalitatea lor și îl venerează pe Ronald Muwenda Mutebi II, repus în drepturi în mod simbolic în 1993 de către președintele Museveni. Yoweri Museveni a ajuns la putere în 1986, în urma războiului din tufișuri, pe care l-a câștigat cu sprijinul Bugandei. Mulți Baganda îl disprețuiau pe rivalul lui Yoweri Museveni, fostul președinte Milton Obote, deoarece acesta a scos în afara legii regatele tribale și i-a forțat pe Kabakas să plece în exil.

Foto credit: unesco.org