Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  UNESCO acordă protecție sporită siturilor libaneze afectate de războiul cu Israelul 
beautiful,view,of,baalbek,roman,ruins,in,baalbek,,lebanon

UNESCO acordă protecție sporită siturilor libaneze afectate de războiul cu Israelul 

UNESCO, organismul cultural al Organizației Națiunilor Unite, a inclus 34 de situri istorice din Liban pe lista sa de obiective care necesită protecție sporită, la mai puțin de o lună după ce un atac aerian israelian a lovit periculos de aproape de ruinele romane din Baalbek.

Decizia a fost luată în cadrul unei sesiuni de urgență a Comitetului pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat, care a avut loc la Paris, săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

În ultimele săptămâni, autoritățile culturale libaneze au solicitat intervenția internațională în favoarea siturilor sale istorice, în special la Baalbek și Tyr, care fac parte din patrimoniul mondial, două dintre cele șase situri libaneze înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Printre alte „bunuri culturale” cărora UNESCO le-a promis protecție sporită se numără Muzeul Nicolas Ibrahim Sursock din Beirut, care a fost închis din cauza conflictului, Muzeul Național din Beirut și Templul Majdel Anjar, templu roman ce datează din anul 41 și e situat în Bekaa de Vest.

Conducerea UNESCO, care spune că a fost în contact strâns cu autoritățile culturale libaneze de la escaladarea campaniei militare a Israelului împotriva Hezbollah în septembrie, susține că va oferi asistență pentru protejarea patrimoniului Libanului.

Agenția de presă de stat din Liban a raportat, la finalul săptămânii trecute, că Israelul a lovit din nou orașul antic Tyr, în cartierul istoric unde se află una dintre ruinele romane cel mai bine conservate din lume, inclusiv un mare hipodrom.

Cu câteva săptămâni înainte, Israelul a început bombardarea aeriană a orașului Baalbek, punând în pericol celebra sa triadă de temple romane și forțând mii de civili să fugă din zonă. Complexul de trei temple unde pelerinii veneau pentru a venera trei zeități cunoscute sub numele romanizat de Triada din Heliopolis, un cult esențialmente fenician (Jupiter, Venus și Mercur), a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1984.

Acum, celor 34 de bunuri culturale le este garantat cel mai înalt nivel de protecție împotriva atacurilor. „Nerespectarea acestor clauze ar constitui «încălcări grave» ale Convenției de la Haga din 1954 și ar constitui motive potențiale de urmărire penală”, subliniază UNESCO.

Foto: ruine romane în Baalbek