Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Urme fosilizate descoperite în New Mexico indică faptul că oamenii au ajuns în Americi mai devreme decât se credea până acum
urme fosilizate

Urme fosilizate descoperite în New Mexico indică faptul că oamenii au ajuns în Americi mai devreme decât se credea până acum

În cadrul comunității științifice se credea de mult timp că strămoșii noștri au ajuns pentru prima dată în Americi în urmă cu aproximativ 15.000 de ani, cu câteva mii de ani înainte ca nivelul crescut al oceanelor să fi acoperit podul de uscat care lega Alaska și Rusia de astăzi.

Dar descoperirile recente din New Mexico au răsturnat aceste opinii – deși nu au fost lipsite de controverse. Noile cercetări, raportate inițial în revista Science în 2021, cu date suplimentare publicate în aceeași revistă săptămâna trecută, au plasat primele fosile umane în urmă cu 21.000-23.000 de ani – cu 6.000-8.000 de ani mai devreme.

Lucrarea din 2021 a fost atribuită unei echipe de 15 autori condusă de Matthew Bennett de la Universitatea Bournemouth, Poole, Marea Britanie; studiul mai recent a fost publicat de o echipă de 11 persoane condusă de Jeffrey S. Pigati și Kathleen B. Springer, ambii de la U.S. Geological Survey, din Denver, Colorado.

Noile teorii au apărut odată cu descoperirea unor amprente umane fosilizate în Parcul Național White Sands din New Mexico, în apropierea marginii unui pat de lac primordial care s-a evaporat de mult timp. Descoperirile au fost inițial controversate din cauza tehnicilor de datare care au fost folosite.

Îndoielile au apărut din cauza faptului că „datarea inițială ar fi putut absorbi carbonul antic din lac – ceea ce ar putea, teoretic, să dea peste cap datarea cu radiocarbon cu mii de ani”, potrivit AP.

Noile descoperiri, credibile

Studii mai recente au utilizat materiale organice suplimentare – polen de conifere vechi și boabe de cuarț din aceleași straturi ca și urmele de picioare – pentru a stabili datarea fosilelor. Aceste rezultate au ajutat la consolidarea concluziilor cercetătorilor.

„Acesta este un subiect care a fost întotdeauna controversat, deoarece este atât de semnificativ – este vorba despre modul în care înțelegem ultimul capitol al populării lumii”, a declarat Thomas Urban pentru AP. (Urban, cercetător în arheologie la Universitatea Cornell, a fost implicat în studiul din 2021, dar nu și în cel mai recent).

Cu toate acestea, un arheolog geolog independent, pe nume Thomas Stafford, a declarat pentru AP că, având în vedere că datele provenite de la urmele de pași, polenul și boabele de cuarț au dat aceleași rezultate, noile descoperiri par a fi foarte credibile. „Dacă trei metode total diferite converg în jurul unui singur interval de vârstă”, a spus el, „este cu adevărat semnificativ”.