Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  War Childhood Museum a deschis Noaptea Muzeelor cu mărturii care dau valoare obiectelor
expo listen 01, war childhood museum, mntr, curatorial.ro

War Childhood Museum a deschis Noaptea Muzeelor cu mărturii care dau valoare obiectelor

Expoziția „Listen / Ascultă” realizată de War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război din Sarajevo a deschis la București seria evenimentelor Noaptea Muzeelor.

Amenajată în Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, unde va putea fi vizitată timp de o lună, „Listen” aduce laolaltă povești cutremurătoare ale copiilor ce au supraviețuit conflictelor armate recente și contemporane – precum cel din Bosnia și războiul actual din Ucraina. Fiecare este legată de un obiect ce stă expus în propria casetă de sticlă.

Proiectul, care aduce socialul în muzee, deschide Noaptea Muzeelor #19, care va avea loc pe 13 mai, fiind invitat special.

Managerul acestei serii de evenimente, Dragoș Neamu, coordonator departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale la RNMR, a declarat: „Am vizitat expoziția în 2017, am avut o experiență incredibilă, terapeutică, și am spus clar că vreau să o aduc aici. Este primul muzeu care expune dramele copiilor afectați de conflictele recente și contemporane. Este foarte important să citiți poveștile, pentru că ele dau valoare tuturor acestor obiecte”.

expo listen 1.1, war childhood museum, mntr, curatorial.ro

Listen – War Childhood Museum, Credit foto: curatorial.ro

Mărturii ale copiilor refugiați în România

Jasminko Halilovic, fondatorul War Childhood Museum, a punctat: „Așteptam cu nerăbdare de câțiva ani să aducem această expoziție aici, la București. Muzeul nostru a fost creat în Bosnia, dar s-a extins internațional, având acum obiecte din Al Doilea Război Mondial până la conflicte recente, precum cel din Ucraina – dar nu doar începând cu 2022, ci din 2014, când practic a început războiul. E misiunea noastră să spunem aceste povești, să dăm glas copiilor și tinerilor din inima acestor conflicte”.

Svitlana Osipchuk, care se ocupă de muzeu în Ucraina, a fost de asemenea prezentă la vernisaj. Ea a spus că printre mărturii se află și povești ale unor copii ucraineni refugiați în România.

„Jumătate din poveștile de aici sunt din Ucraina, iar jumătate din această jumătate au fost colectate în ultimele șase luni. O parte dintre acestea sunt ale copiilor ucraineni refugiați în România, despre călătoria lor și alegerile dureroase. Sunt povești și despre dragoste, despre sprijinul primit din partea comunității gazdă românești, unde se simt în siguranță acum”, a subliniat ea.

Expoziția „Ascultă / Listen” curatoriată de War Childhood Museum are caracter itinerant și acum e prezentată în premieră în Capitală. Ea va putea fi vizitată până pe 12 iunie.

expo listen 2, war childhood museum, mntr, curatorial.ro

expo listen 1.2, war childhood museum, mntr, curatorial.ro

expo listen 1, war childhood museum, mntr, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro