Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, timp de o lună la București
war childhood museum

Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, timp de o lună la București

Muzeul Copilăriei în Vreme de Război / War Childhood Museum, singurul din lume dedicat memoriei copilăriei afectate de experiența conflictelor armate, se va afla timp de o lună în Noua Galerie de la Muzeul Național al Țăranului Român din București, a anunțat Rețeaua Națională a Muzeelor din România. WCM este invitat special la a 19-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor.

Expoziția „Ascultă / Listen” curatoriată de War Childhood Museum are caracter itinerant și va fi prezentată în premieră în Capitală. Ea va fi inaugurată pe 12 mai și va putea fi vizitată până pe 12 iunie.

Creat de un grup de tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția multi-premiatului muzeu este formată din mai mult de 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.

war childhood museum

Expoziția de la București va include poveștile emoționante și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.

Programe conexe în expunerea de la București

Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența lor. Pe lângă expoziții și activități de cercetare, muzeul a dezvoltat și implementat o gamă largă de programe educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului privind importanța păcii și a asumării responsabilității pentru menținerea păcii. Educatorii muzeului lucrează anual cu mii de copii, atât online, cât și fizic.

În timpul expunerii de la București, echipa Asociației Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum, va susține ateliere dedicate copiilor români și ucraineni. Mai multe informații despre acestea vor fi disponibile în curând pe pagina de Facebook a evenimentului.

War Childhood Museum este invitatul special al Nopții Muzeelor #19, care va avea loc pe 13 mai, o ediție comună România – Republica Moldova.

Noaptea Muzeelor 2023 va aduce publicului mai mult de 300 de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive. Ca în fiecare an, vor putea fi vizitate până târziu în noapte muzee și case memoriale, galerii de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, cetăți, mori, teatre, biblioteci și case ale experimentelor, străzi și palate din toată țara. Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai se actualizează permanent pe canalele Noaptea Muzeelor, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.