Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Zilele Europene ale Arheologiei 2022 – Situri, expoziții, conferințe
muzeul george severeanu

Zilele Europene ale Arheologiei 2022 – Situri, expoziții, conferințe

Institutul Național al Patrimoniului (INP) invită pasionați și curioși să descopere situri arheologice, expoziții și obiecte misterioase, în vizite ghidate, conferințe și întâlniri cu arheologi în perioada 17 – 19 iunie, de Zilele Europene ale Arheologiei.

INP, principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România, este coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA).

Institutul  a lansat și anul acesta către organizațiile păstrătoare de patrimoniu arheologic invitația de a-și deschide porțile și de a încuraja întâlnirea cercetătorilor cu publicul interesat.

Muzee, situri arheologice și instituții de cercetare din toată țara au înscris diferite tipuri de activități – de la tururi ghidate și vizite în situri arheologice, la ateliere și demonstrații ale tehnicilor de luptă din antichitate. Participanții vor avea ocazia să afle detalii despre cetățile dacice și castrele romane, dar și despre culturi neolitice și civilizații din Epoca Bronzului.

Zilele Europene ale Arheologiei evidențiază moștenirea culturală comună

Inițiativa, desfășurată la scară europeană, are ca scop evidențierea moștenirii culturale comune și creșterea gradului de coeziune a societății, prin participarea la cultură deschisă tuturor.

Prima serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei fost organizată la inițiativa Ministerului Culturii din Franța în 2010 și s-a extins, treptat, în mai multe țări de pe continent. În România sunt marcate începând din 2020.

Dacă în anul 2021 evenimentele culturale s-au defășurat, predominant, în condiții de distanțare fizică, iar întâlnirile dintre public și specialiști s-au desfășurat, cu precădere, în spațiul online, ediția 2022 a Zilelor Europee ale Arheologiei  readuce publicul în contact cu siturile, parcurile arheologice și expozițiile muzeale.

Pentru a răspunde nevoilor de accesibilitate a evenimentelor și diversificare a publicului, promotorii au păstrat și formule online de interacțiune.

Arheologia pentru Toți

Cu ocazia ZEA 2022, Institutul Național al Patrimoniului propune și un nou episod din seria conferințelor Arheologia pentru Toți.

În cea de-a 11-a ediție a prelegerilor destinate promovării patrimoniului arheologic se va discuta despre istoria cercetărilor desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei și despre cele mai recente descoperiri arheologice de acolo.

Cercetătorul care va prezenta rezultatele săpăturilor arheologice în siturile din zona Munților Orăștiei este Răzvan Mateescu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, arheolog expert, cu experiență de lucru de 15 ani în studiul siturilor dacice, inclusiv în calitate de responsabil al șantierului arheologic Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia din județul Hunedoara.

Site-ul zilelearheologiei.patrimoniu.ro cuprinde lista evenimentelor și o harta interactivă.

Foto: Muzeul „Georrge Severeanu” din București