Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Apelul de proiecte pentru bursele Neo Art Connect – ediția a II-a, lansat
apel de proiecte nac

Apelul de proiecte pentru bursele Neo Art Connect – ediția a II-a, lansat

Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art Connect au lansat Apelul de proiecte pentru Bursele NAC, Neo Art Connect – ediția a II-a, 2024, și programul de mentorat destinat tinerilor artiști, în cadrul celei de a doua ediții Neo Art Connect (NAC), platformă națională, rețea și Anuală de artă și știință, NAC 2024.

Tema acestei ediții este “Changing Environments” și unul dintre cele mai importante elemente de noutate este dezvoltarea parteneriatelor internaționale pentru a oferi tinerilor artiști șanse în plus de cooperare și învățare.

Cinci burse

Vor fi acordate cinci burse în valoare de 5.000 de euro. Membrii juriului sunt: preşedinte – Christl Baur, directoarea Festivalului Ars electronica din Austria, Horea Avram, istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu, artist și curator, Anca Boeriu, artist și profesor și Andreea Sandu, manager cultural, inițiator NAC.

În cadrul evenimentului de lansare, care a avut loc la Goethe Institut București, a fost dezvăluit conținutul noului program dedicat tinerilor artiști ce poate fi accesat pe www.neoartconnect.ro, cu două schimbări semnificative față de prima ediție, creșterea valorii individuale a bursei, respectiv 1000 de euro, și creșterea vârstei de înscriere, până la 35 de ani. Perioada de depunere a aplicațiilor este 8 noiembrie – 30 decembrie 2023, iar anunțul câștigătorilor este planificat pentru 30 ianuarie 2024.

O noutate este participarea în cadrul Board-ului operațional NAC 2024 a Cristianei Tăutu, director executiv Fundația9, alături de reprezentanți ai altor parteneri importanți, universități și instituții culturale de prestigiu.

Evenimentul a fost moderat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, coordonatoare și curatoare NAC, și s-a bucurat de prezența următorilor vorbitori: Laura Albani, Elena Aronoaie-Adorian, Horea Avram, Emanuela Ghyka, Roxana Lăpădat, Petru Lucaci, Ana Negoiță, Lelia Rus, Cristiana Tăutu, Joachim Umlauf, Mihai Zgondoiu.

„Changing Environments este tema aleasă pentru NAC2024, ediția a doua, și creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva artistică a creatorilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii, științe și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre”, au afirmat Andreea Sandu și Anca Boeriu.

Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC), organizată de galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, se încheie depășind o bornă importantă de peste 10.000 de vizitatori din toată țara.

Neo Art Connect, desfășurat în perioada 18 mai – 31 iulie 2023, a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori interdisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.

Cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul ediției pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022 și primăvara anului 2023, au fost: „EDGES” creat de RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei,  Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra),  „Gazing (in)through creat de Entity” ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu), Striking Network of Uncertain Pixels de Mihai Toth, reGânditorul de Andrei Lazăr și „Proiectul P” de Daria Langa, reunite în expoziția „Reconectare curatoriată” la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Calendarul Burselor NAC, ediția a II-a:

Lansare Apel de proiecte, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 11.00, fizic și online la Goethe Institut București.

Perioada de depunere a aplicațiilor – 8 noiembrie – 30 decembrie 2023, ora 24.00

Anunțul câștigătorilor – 30 ianuarie 2024

Program mentorat și realizare a proiectelor februarie-martie 2024

22 aprilie-19 mai 2024– expoziția câștigătorilor burselor, la Galateca, un preview pentru NAC 2024

Deschiderea celei de a doua ediție a Anualei – 15 mai 2024.