Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Aboudia, artistul cu cele mai multe lucrări vândute în 2022. Hockney, cel mai valoros
david hockney, winter timber

Aboudia, artistul cu cele mai multe lucrări vândute în 2022. Hockney, cel mai valoros

Aboudia este cel mai bine vândut artist al anului 2022, pe baza numărului de lucrări de artă adjudecate în licitație, iar David Hockney, cel mai valoros, potrivit Hiscox Artist Top 100, studiu care analizează tendințele cheie în arta contemporană.

Aboudia, pe numele real Abdoulaye Diarrassouba, în vârstă de 40 de ani, a cărui artă este inspirată de cultura de stradă din orașul său natal – Abidjan din Coasta de Fildeș – conduce Hiscox Artist Top 100. Lucrările lui sunt influențate de graffiti din Abidjan și de sculpturile tradiționale în lemn din Africa de Vest și au fost comparate cu creațiile lui Jean-Michel Basquiat, care și-a făcut un renume cu imagini asemănătoare graffiti. De la războiul civil ivorian din 2011, imaginile lui Aboudia reflectă trauma inumanității omului față de om cu imagini de cranii și soldați.

Lucrări de peste jumătate de milion de lire sterline

Studiul Hiscox a constatat că în total au fost licitatate 75 de lucrări de Aboudia, urmat de Damien Hirst, cu 73 de lucrări.

Prețurile pentru arta lui au crescut vertiginos, de la câteva mii de lire sterline, în urmă cu aproximativ un deceniu, la sume cu șase cifre, în prezent. Christie’s Londra a vândut anul trecut unul dintre tablourile sale fără titlu pentru 504.000 de lire sterline.

aboudia, untitled, christies

Aboudia, „Untitled” (c) Christie’s

Robert Read, șeful departamentului de artă și clienți privați de la Hiscox, a declarat că nu auzise până acum de Aboudia și a fost surprins de succesul lui la licitații.

Galeria Jack Bell din Londra i-a oferit lui Aboudia prima sa expoziție în Marea Britanie în 2011, iar printre colecționarii care i-au cumpărat lucrări se află Charles Saatchi.

Succesul de piață poate reflecta un interes crescând pentru arta modernă din Africa, muzeele și galeriile vestice de renume construindu-și astfel de colecții.

Hockney, cel mai valoros în 2022

Pictorul britanic David Hockney a fost cel mai bine vândut artist în ceea ce privește valoarea globală a licitațiilor în 2022. Vânzările lucrărilor lui au generat 75 de milioane de dolari (61 de milioane de lire sterline), potrivit analizei.

Cel mai valoros tablou al său a fost „Winter Timber” din 2009, care a ajuns la 23,29 de milioane de dolari (19,3 milioane de lire sterline) la Christie’s New York în noiembrie.

Analiza vânzărilor la Christie’s, Sotheby’s și Phillips

Cercetarea a fost realizată pentru Hiscox, un asigurător internațional specializat, de ArtTactic, o firmă de cercetare și analiză.

Constatările sale se bazează pe opere de artă unice – edițiile nu au fost incluse – realizate după anul 2000, care au fost scoase la licitație la Christie’s, Sotheby’s și Phillips între 2018 și 2022. Cercetarea include peste 23.000 de loturi de la mai mult de 3.800 de artiști.

Datele relevă faptul că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a valorii lucrărilor contemporane vândute, atingând un vârf de aproximativ 1,2 miliarde de dolari în 2021.

Foto: „Winter Timber”, de David Hockney; credit: Christie’s