Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Accelerator, la final. Mai mult de 200.000 de euro, alocați primului program de mentorat pentru artiști români emergenți
expo accelerator, gaep 2023, curatorial.ro

Accelerator, la final. Mai mult de 200.000 de euro, alocați primului program de mentorat pentru artiști români emergenți

Mai mult de 200.000 de euro au fost alocați primului și celui mai amplu program de mentorat pentru artiști emergenți din România, Accelerator, ajuns acum la final, după doi ani de proiecte și evenimente.

Programul a fost implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) și finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în programul RO-Cultura.
În prezent, ACEP implementează Accelerator Brașov și Accelerator Câmpulung Muscel din surse de finanțare diferite. Accelerator Brașov a primit o finanțare nerambursabilă, din partea Municipiului Brașov, în valoare de 149.500 lei și va dura 3 luni. Accelerator Câmpulung Muscel a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de 177.106,05 de lei, prin programul PNRR și de la Primăria Câmpulung, și se va derula pe o perioadă de 7 luni.

Zece artiști, în programul de mentorat și producție

Creat ca un incubator, Accelerator și-a propus sa propulseze carierele a 10 artiști emergenți, oferindu-le, printr-un mix de activități, instrumentele necesare pentru a-și aborda strategic, integrat și în mod sustenabil propria carieră artistică.

Programul a demarat pe 1 octombrie 2021 și s-a desfășurat până la finalul lunii octombrie 2023. Bugetul proiectului a fost 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) a fost de 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Galeria i8 din Reykjavik (Islanda) și Gaep din București au fost partenerii Accelerator.

Direcțiile programului au urmărit: împărtășirea de cunoștințe de la mentori consacrați internațional din Islanda, implicați atât în selecția artiștilor, precum și în calitate de mentori, resurse pentru producția de lucrări noi și facilitarea mai multor contexte de expunere în spații diferite din mai multe orașe din țară.

Cei 10 artiști emergenți care au făcut parte din program sunt: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

accelerator arta in spatiul public biblioteca de jocuri public bucuresti maria mandea

Accelerator – Arta în spațiul public; Biblioteca de jocuri, Bucuresti, de Maria Mandea

Etapele Accelerator au fost: programul de mentorat (care a constat în laboratoare și sesiuni de mentoring 1 la 1), derulat atât în anul 2022, cât și  în primele luni ale anului 2023; expoziția de grup „Back to Where It all Began”, deschisă publicului la Gaep Gallery între lunile februarie-mai 2023, urmată de evenimente conexe și tururi ghidate; artă în spațiul public, derulată la nivel național în 5 orașe din România: București, Cluj-Napoca, Constanța, Oltenița și Timișoara.

Accelerator în cifre

Mai mult de 2.000 de vizitatori a trecut pragul expoziției de grup „Back to Where It All Began” și au participat la evenimentele conexe organizate de Gaep.

Trei evenimente majore pe plaja artei contemporane din România au fost organizate: artist talk susținut de artistul Ragnar Kjartansson, în martie 2023, la București, și proiecția lucrării sale video „Bliss” (2020), cu durată record de 12 ore; proiecția lucrării video „Facade No.3” (2023), de Bjarni Þór Pétursson; proiecția lucrării video „Ocean Glor” a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir.

Expoziția virtuală „Back to Where It All Began” a înregistrat 11.000 de vizitatori.

Etapa de artă în spațiul public a constat în 7 proiecte de artă contemporană desfășurate în spațiul public din 5 orașe, și anume București, Cluj-Napoca, Constanța, Oltenița și Timișoara.

accelerator arta in spatiul public on the same line constanta lucia ghegu

Accelerator – Arta în spațiul public; On the Same Line, Constanța, de Lucia Ghegu

Mai mult de 1.500 de oameni au participat la performance-urile din cadrul etapei de artă în spațiul public.

În jur de 800 de ore de mentorat au fost susținute de cei 6 profesioniști din domeniul artei contemporane români și islandezi în cadrul laboratoarelor și al întâlnirilor 1 la 1.

„Partea cea mai bună este că Acceleratorul s-a terminat, dar Acceleratorul continuă. Vom scala programul și vom construi, ca pilon de bază al Asociației Culturale Eastwards Prospectus, o suită de programe Accelerator prin care ne dorim să atingem comunitățile din țară: de artiști și publicul larg. Sprijinul real și palpabil, ancorat în preocupările și provocările artiștilor emergenți, este principala mea preocupare. De aceea, am creat Asociația Culturală Eastwards Prospectus, pentru a răspunde prin programe sistematice și complexe acestor nevoi, care îmi sunt foarte familiare. Sunt foarte mulțumit de rezultatul Acceleratorului mare și în mod cert nu ne vom opri aici”, concluzionează Andrei Breahnă, manager de proiect și președintele ACEP.