Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Acuarelă cumpărată cu 100 lire sterline în urmă cu trei decenii, atribuită lui JWM Turner
jmw turner, acuarela

Acuarelă cumpărată cu 100 lire sterline în urmă cu trei decenii, atribuită lui JWM Turner

O acuarelă de Joseph Mallord William Turner (1775 -1851) cumpărată cu 100 de lire sterline în urmă cu trei decenii va fi scoasă la licitație cu o estimare de cel mult 30.000 de lire sterline.

Un cumpărător anonim a achiziționat, în urmă cu 30 de ani, la lichidarea unui conac georgian din Suffolk, o acuarelă ce înfățișează o capelă în ruină. Pictura s-a dovedit a fi o lucrare timpurie a lui JMW Turner, potrivit artnews.com.

Cumpărătorul a achiziționat tabloul fără să știe cine era artistul, deși pe spate era scris ”W Turner”, și l-a agățat în sufragerie. Nu este cunoscută proveniența tabloului înainte de conacul georgian. Proprietarul a verificat în cele din urmă autorul lucrării, verificând în catalogul Turner de la Tate, care cuprinde mii de picturi și schițe lăsate moștenire națiunii la moartea artistului în 1851.

Tururi în Regat pe timpul verii

O versiune a piesei a fost găsită în caietul de schițe al lui Turner din South Wales. Este vorba despre un desen similar, dar mai puțin dezvoltat, al unei capele de la Catedrala St Davids din Pembrokeshire. Turner a schițat peisajul în timp ce se afla într-un tur al Țării Galilor în 1795, la vârsta de 20 de ani. În caietul de schițe au fost notate planurile lui de călătorie de la Wells din Somerset și o vizită la Castelul Picton înainte de St Davids.

JMW Turner expunea deja la Academia Regală de la vârsta de 15 ani, iar lucrările lui erau foarte solicitate. Multe dintre subiectele alese erau un ecou al formării sale ca desenator de arhitectură.

În 1791, a început să facă excursii în Marea Britanie în timpul lunilor de vară, iar unele dintre aceste schițe timpurii deveneau piese finite pentru clienții plătitori.

Lucrările topografice timpurii ale lui Turner nu suscită interesul în licitații la fel de mult ca peisajele lui montane elvețiene de mai târziu, care pot fi vândute pentru milioane de euro, dar unele dintre lucrările timpurii, cum ar fi „Castelul Caernarvon” din 1798, au fost vândute pentru aproximativ 500.000 de lire sterline.

Origini neverificate și subiect neobișnuit pentru Turner

Casa de licitații Cheffins din Cambridge l-a pus pe Andrew Wilton, primul curator al Galeriei Clore pentru colecția Turner de la Tate Britain, să evalueze lucrarea. Wilton a recunoscut-o ca fiind un desen bine finisat al lui Turner, care ar fi fost creat pornind de la schiță atunci când artistul s-a întors la atelierul său din Londra. Semnătura și notele de localizare, a confirmat el, sunt scrise de mâna artistului.

Wilton crede că pictura ar fi fost o comandă pentru un sponsor sau un prieten al lui Turner și este singura acuarelă cunoscută pe acest subiect.

Deoarece originile sale rămân neverificate, iar peisajul timpuriu nu este caracteristic lui Turner, se așteaptă ca tabloul să fie vândut pentru numai 20.000 – 30.000 de lire sterline la licitația organizată de Cheffins pe 20 martie.

În urmă cu un an, acuarela de mici dimensiuni „Sunrise Over The Sea” a lui JMW Turner a depășit estimările de licitație și a fost vândută pentru mai mult de 1 milion de lire sterline.