Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Acuarelă de JMW Turner, vândută peste așteptări la Londra
turner, sunrise over the sea

Acuarelă de JMW Turner, vândută peste așteptări la Londra

Acuarela de mici dimensiuni „Sunrise Over The Sea” a lui JMW Turner a depășit estimările de licitație și a fost vândută pentru mai mult de 1 milion de lire sterline.

Pentru lucrarea „de o frumusețe care îți taie respirația” – după cum a prezentat-o casa de licitații Christie’s – artistul a folosit galbenuri, portocaliu și albastru pentru a surprinde lumina schimbătoare a soarelui peste ceea ce se crede a fi litoralul Margate.

Era de așteptat să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 600.000 și 800.000 de lire sterline în cadrul licitației Christie’s Old Master and British Drawings and Watercolours. Christie’s a dezvăluit că acuarela cu dimensiuni de 22,8 x 29,4 cm a fost vândută pentru suma totală de 1.032.200 de lire sterline.

„Sunrise Over The Sea”, păstrată cu mare grijă mai bine de 170 de ani

Harriet Drummond, care conduce un departament de desene și acuarele la casa de licitații, a declarat că prețul a reflectat în parte grija cu care a fost păstrat tabloul. „Sunt absolut încântată de rezultatul obținut pentru această acuarelă de Turner de o frumusețe uluitoare, care a depășit cu mult așteptările noastre de dinaintea vânzării”, a spus ea.

Se crede că „Sunrise Over The Sea” a fost creată de Turner în ultimii ani ai carierei, înainte de a muri în 1851, la vârsta de 76 de ani.

Artistul a avut o legătură cu Margate din anii 1780, când era adolescent, iar la începutul anilor 1830 a revizitat litoralul regiunii Kent în timp ce căuta scene pentru opere de artă și a devenit un vizitator regulat. Galeria de artă Turner Contemporary din Margate se află pe locul pensiunii în care a stat în timpul vizitelor sale.

„Sunrise Over The Sea” a fost deținută anterior de proprietăreasa lui Turner din Margate, Sophia Caroline Booth. Colecționarul de artă Walter Brandt, care se concentra pe acuarelele britanice, a achiziționat-o ulterior.

Drummond a adăugat: „Prețul reflectă grija curatorială cu care a fost îngrijit de familia lui Walter Brandt, importanța acestei proveniențe notabile și atracția omniprezentă a acestui subiect – care, în mod evident, a rezonat cu mulți colecționari de pe toate continentele”.