Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Acuarelă de Van Gogh, considerată o capodoperă de specialiștii de la Christie’s, licitată pentru 30 de milioane de dolari  

Acuarelă de Van Gogh, considerată o capodoperă de specialiștii de la Christie’s, licitată pentru 30 de milioane de dolari  

Un peisaj de Vincent van Gogh, vândut inițial sub constrângere de proprietarul său german-evreu și furat de la un altul în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, va fi scos la licitație, potrivit artnews.com.

Acuarela va fi vândută luna viitoare, pe 11 noiembrie, la New York, ca parte dintr-o colecție de artă impresionistă cu o valoare de 200 de milioane de dolari a magnatului texan al petrolului Edwin Cox, care a murit în noiembrie annul trecut.

Banii proveniți din vânzare vor fi incluși într-un acord către moștenitorii Max Meirowsky, Alexandrine de Rothschild, și reprezentanții averii lui Cox.

„Meules de blé” (1888) de Van Gogh este o lucrare pictată pe hârtie a unei scene cu căpițe din Arles, Franța, acolo unde pictorul și-a petrecut ultimele zile înainte de moarte, în 1889.  Lucrarea a apărut pe piață atunci când Christie’s a fost aleasă de reprezentanții moștenirii lui Cox să vândă colecția la începutul acestui an.

Printre numeroasele opere din colecție – inclusiv semnăturile lui Gustave Caillebotte, Paul Cézanne, Claude Monet și Edouard Vuillard, care nu au mai fost văzute pe piață din anii 1950 – „Meules de blé” este printre cele mai valoroase și ar putea fi vândută cu un preț cuprins între 20 și 30 de milioane de dolari.

Proprietarul inițial al lucrării de Van Gogh, industriașul Max Meirowsky, a cumpărat lucrarea de la un negustor din Paris în 1913.

Activ la începutul secolului XX, Meirowsky a strâns o colecție de artă impresionistă ce include lucrări de Renoir și Gauguin. A fost constrâns să scoată la licitație lucrările la casa berlineză H.W. Lange în noiembrie 1938. Înainte de a ajunge în mâinile lui Meirowsky, „Meules de blé” a fost deținută de Theo și Johanna van Gogh-Bonger și de pictorul Gustave Fayet.

La sfârșitul anului 1938, Meirowsky a fugit din Germania către Amsterdam și apoi a ajuns la Geneva. În acest timp, el a încredințat „Meules de blé” dealerului Paul Graupe & Cie., din Paris. În 1939, pictura lui Van Gogh a reapărut și i-a fost vândută lui Alexandrine de Rothschild, moștenitoare a colecției de artă al familiei industriașului Rothschild. Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Alexandrine a fugit în Elveția. Colecția ei de artă din Paris, împreună cu „Meules de blé”, a fost confiscată de naziști în timpul Ocupației germane. În anii de după Război, ea a căutat să-și recupereze colecția de artă post-impresionistă și manuscrisele, dar „Meules de blé” nu a fost printre cele regăsite. Cox a cumpărat-o la New York de la dealerul Wildenstein & Co. Inc. în 1979.

Specialiștii de la Christie’s consideră „Meules de blé” o capodoperă. Dacă opera va atinge estimarea cea mai mică, ar stabili un record pentru o lucrare pe hârtie a lui Van Gogh vândută la licitație.

În martie, un desen rar al lui Van Gogh, intitulat „La Mousmé” (1888), o reprezentare de inspirație japoneză, a fost vândut pentru 7,5 milioane de lire sterline (în jur de 10,4 milioane de dolari). Rezultatul a fost modest față de recordul din prezent pentru un desen pe hârtie de Van Gogh, la 14,6 milioane de dolari, care a fost stabilit în 1997 la Sotheby’s, Londra.

În 2005, moștenitorii lui Mierowsky au depus o cerere de recuperare a tabloului „Felsige Flusslandschaft„ (n.d.) al artistului germanul Otto Scholderer de la Muzeul Von der Heydt din Wuppertal, Germania. Muzeul l-a achiziționat în 1939 după vânzarea forțată cu un an înainte.

Foto credit: Christie’s