Acuarela, în focus – „Colors, Underwater Love”, expoziție de grup la Scemtovici & Benowitz
Expoziția de grup „Colors, Underwater Love”, deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery din București între 30 mai și 20 iunie, reunește 16 artiști români și reprezintă un demers de reașezare a tehnicii acuarelei în topul artelor românești.
Participă cu lucrări Olimpiu Bandalac, Liliana Basarab, Anca Boeriu, Gabriel Caloian, Onisim Colta, Cornelia Daneț, Raluca Ilaria Demetrescu, Paul Gherasim, Vasile Kazar, Sabina Legănaru, Ioana Nicoară, Carmen Nistorescu, Diana Oțet, Mariea Petcu, Adrian Sandu și Daniela Vîrlan. Ei folosesc acuarela ca tehnică principală de lucru fie o practică intens, pe lângă alte discipline.
Curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, expoziția va fi vernisată pe 30 mai, la ora 18:30.
„Ne propunem ca prin expoziția «Colors, Underwater Love» să aducem în centrul atenției pe scena artistică românească acest procedeu artistic atât de vechi. Considerată timp de sute de ani drept tehnică minoră, în cadrul artei așa-zis culte, odată cu înființarea asociațiilor breslei pictorilor acuareliști, în Anglia secolului al XIX-lea, a devenit tehnică de sine stătătoare, luată în serios”, transmite curatoarea.
Ea îl dă exemplu pe JMW Turner, ca „acuarelistul care, prin măiestria sa tehnică și conceptuală, a dat gloria acuarelei”. Dintre artiștii contemporani, le enumeră pe sud-africana Marlene Dumas și britanica Tracey Amin, care „fac din acuarelă artă mainstream”. Cât privește spațiul românesc, primul acuarelist a fost Theodor Aman, „artistul care a avut ambiția de a pune arta românească pe harta Europei moderne”.
Lista participanților la „Colors, Underwater Love”, mai spune ea, „nu are pretenția de a fi completă”, însă galeria Scemtovici & Benowitz, inaugurată la finalul lui 2022, va organiza anual o expoziție legată de practica acuarelei.
Program de vizitare: joi – sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00