Acuarele şi uleiuri de G.M. Cantacuzino, expuse în şura săsească a regelui Charles de la Viscri/ galerie foto
Expoziţia lui George Matei Cantacuzino din casa regelui Charles al III-lea de la Viscri este o restituire necesară a unei personalităţi complexe.
Lucrări în ulei şi acuarele au îmbrăcat pereţii din şura transilvăneană a monarhului.
Potrivit curatorului expoziţiei Mădălina Mirea, George Matei Cantacuzino a dobândit înalte calităţi de acuarelist datorită studiilor sale italiene şi franceze, a călătoriilor sale exotice. A pictat cu optimism, desciind subtil poezia peisajelor şi a mării, umbrele copacilor din Moldova. Zidurile şi turnurile Iaşului l-au inspirat redându-le în culori luminoase.
Gânditor, scriitor, pictor
George Matei Cantacuzino este creator de arhitectură, gânditor, scriitor, pictor. A ales România, ataşat fiind de originile sale dintr-o veche familie boierească cu rădăcini adânci în istoria şi cultura românească. Născut la graniţa dintre secolele XIX şi XX, G.M. Cantacuzino venea din La Belle Epoque, în care s-a format, şi a trăit ultima parte din viaţă în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, în care ocupaţia sovietică ştergea nuanţele, uniformâzând totul. A rămas în România, convins fiind că aici este nevoie de el şi a sperat până în ultima clipă să-şi poată reîntregi familia plecată în Marea Britanie.
Cel mai tânăr soldat recrutat în Primul Război Mondial, George Matei Cantacuzino a participat şi la a doua conflagraţie mondială în calitate de artist de război.
Profesor de mare anvergură, a publicat constant articole de teoria arhitecturii în care a expus pe larg principiile Vituviu şi Palladio, enunţând ideea dezvoltării arhitecturale a României, care însă a fost ignorată de autorităţi. A fost astfel considerat duman al poporului din cauza „originii nesănătoase” şi a făcut şase ani de închisoare şi muncă silnică.
„Captiv între lumi” poate fi admirată până la sfârşitul lunii august.