Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de George Matei Cantacuzino expuse în casa din Viscri a regelui Charles III 
gm cantacuzino marea neagra (the black sea)

Lucrări de George Matei Cantacuzino expuse în casa din Viscri a regelui Charles III 

Treizeci de lucrări în ulei și acuarele de George Matei Cantacuzino (1899 – 1960), personalitate interbelică, vor fi expuse începând cu 6 iulie în casa din Viscri a regelui Charles III. „Captiv între lumi” va ocupa șura transformattă în galerie de artă a proprietății tradiționale săsești. Expoziția rămâne deschisă până la 31 august 2024.

George Matei Cantacuzino, creator de arhitectură, scriitor și pictor, venea dintr-o epocă de mare efervescență spirituală, lumea La Belle Epoque, în care s-a format, și a trăit ultima parte din viață în România de după Al Doilea Război Mondial. A rămas aici, convins că este nevoie de el și a sperat până în ultima clipă să-și poată reîntregi familia plecată în Marea Britanie înainte de începutul războiului.

gm cantacuzino

„Expoziția marchează 125 de ani de la nașterea lui G. M. Cantacuzino și este o restituire necesară a imaginii unei personalități complexe, care, în ciuda vicisitudinilor, a reușit să rămână un om fericit, după propria sa mărturisire. Arc peste timp, legătura cu familia se reface într-un obligatoriu și moral gest recuperator”, spune Mădălina Mirea, curatorul expoziției, care e de părere că G. M. Cantacuzino a pictat descriind subtil poezia peisajelor și a mării.

Expoziția este organizată în colaborare cu Ilinca Cantacuzino, nepoata artistului, care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, și-a propus să promoveze moștenirea lui G. M. Cantacuzino atât în ​​România, cât și în străinătate.

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie și găzduiește în continuare expoziția de carte și artă florală „The Transylvania Florilegium”,  precum și expoziția permanentă „Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociația Monumentum și The King’s Foundation. Intrată în circuitul public începând din 2021, casa poate fi vizitată anual, în perioada aprilie – octombrie.