Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Administraţia Biden afirmă că piaţa de artă este “vulnerabilă la mai multe tipuri de fraudă financiară”
White House

Administraţia Biden afirmă că piaţa de artă este “vulnerabilă la mai multe tipuri de fraudă financiară”

Afirmaţia este inclusă în documentul Casei Albe privind strategia anticorupţie a SUA, publicat săptămâna aceasta.

La secţiunea ce priveşte pieţele de artă şi antichităţi este precizat că, în virtutea politicii împotriva spălării banilor, este solicitat un studiu care să arate cum “tranzacţiile din piaţa de artă facilitează spălarea de bani, finanţarea terorismului şi alte afaceri ilicite”. Respectivul studiu va fi trimis Congresului până la finalul anului.

“Pieţele de artă şi antichităţi şi participanţii care iau parte la tranzacţii sunt în mod special vulnerabili la mai multe tipuri de fraudă financiară. Opacitatea încorporată, lipsa de preţuri stabile şi predictibile  şi abilitatea intrinsecă de a transporta bunurile achiziţionate peste graniţă fac ca această piaţă să fie locul optim pentru transferul ilicit de valori, evaziune a sancţiunilor şi corupţie”, mai arată documentul oficial.

Corupţia – văzută ca ameninţare fundamentală a statului de drept

Strategia anticorupţie a SUA este descrisă de Casa Albă ca fiind “o foaie de parcurs completă a modului în care Statele Unite ale Americii îşi vor amplifica eforturile, intern şi internaţional, alături de parteneri guvernamentali sau non-guvernamentali, pentru a preveni, limita şi răspunde în chestiunea infracţiunilor legate de corupţie”.

“Când funcţionarii publici fac abuz de putere pentru avantajul propriu, fac mai mult decât să câştige bunuri ilicite”, precizează documentul preşedinţiei americane. Astfel, “corupţia, ameninţare fundamentală a statului de drept, goleşte de sens instituţiile noastre, slăbeşte încrederea publică şi hrăneşte cinismul faţă de o guvernare eficientă şi responsabilă”.