Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Albertina Klosterneuburg, inaugurat pe malul Dunării
albertina klosterneuburg museum

Albertina Klosterneuburg, inaugurat pe malul Dunării

O nouă filială a Muzeului Albertina a fost deschisă în orașul austriac Klosterneuburg, în apropiere de Viena, cu o colecție de artă de după 1945 care cuprinde mai mult de 65.000 de piese. În expozițiile inaugurale, vizitatorii sunt întâmpinați de lucrări de Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Mel Ramos, Alex Katz, Jannis Varelas și Kiki Kogelnik.

Acesta este al treilea spațiu al muzeului Albertina. În orașul Klosterneuburg, aflat la jumătate de oră de capitală, a existat sanatoriul doctorului Hoffmann, unde a murit Franz Kafka, și găzduiește Gugging Museum, preferat al lui David Bowie, care a înflorit în pavilionul unui spital de psihiatrie și care acum expune cele mai bune exemple de artă brutalistă. Tot aici se află și versiunea austriacă a complexului madrilen El Escorial.

Obiectivul acestei noi instituții este de a expune colecția de artă post-1945 a Albertina. În 2020, faimosul muzeu a inaugurat Albertina Modern, centrat pe arta contamporană, în spațiul Künstlerhaus, după o renovare care a costat aproximativ 60 de milioane de euro. Acum, a preluat o clădire care a găzduit Essl Museum între anii 1999 și 2016. Acesta din urmă a fost închis în urma unor dificultăți financiare. De atunci, clădirea a servit ca depozit pentru Albertina, care a primit colecția Essl ca donație.

albertina expo

Albertina Klosterneuburg

Noua unitate amintește că de modul grandios în care a vrut să se retragă directorul Klaus Albrecht Schröder, după 25 de ani la conducerea Albertina. Din 2025, Ralph Gleis – până acum responsabil de Alte Nationalgalerie din Berlin – va prelua sarcina de a conduce muzeul.