Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amplă colecție Man Ray, scoasă la vânzare
violon d ingres, 70, christies

Amplă colecție Man Ray, scoasă la vânzare

O colecție de 200 de lucrări, inclusiv emblematica imagine „Le Violon d’Ingres”, un print produs sub supravegherea artistului, este licitată joi la Paris.

Una dintre imaginile cel mai ușor de recunoscut ale mișcării suprarealiste – o fotografie alb-negru realizată de Man Ray care o înfățișează pe Kiki de Montparnasse care are desenat pe spate efuri reprezentând o vioară, „Le Violon d’Ingres”, realizată în 1924 și semnată de artistul american, este în prezent cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la licitație, după ce în urmă cu doi ani a fost adjudecată la Christie’s New York contra sumei record de 12,4 milioane de dolari.

Unul dintre cele trei printuri realizate în 1970 după negativul original va fi scos la vânzare la Paris, într-o licitație care acoperă toate aspectele producției sale creative provenite din colecția unuia dintre prietenii săi apropiați.

Elodie Morel-Bazin, șefa departamentului de fotografie de la casa de licitații Christie’s, a apreciat: „Nu există o altă colecție completă care să reprezinte întreaga gamă de lucrări ale lui Man Ray ca aceasta și este prima care este vândută de cineva care l-a cunoscut cu adevărat”.

Ea a declarat că printul „Le Violon d’Ingres”, care a primit o estimare de catalog de 40.000 – 60.000 de euro, a fost realizat sub supravegherea lui Man Ray. „A vrut să folosească o tehnică diferită, așa că este complet diferit de printul din 1924, dar rămâne una dintre cele mai emblematice imagini din lume”.

Autoportrete și portrete intime ale unor apropiați

Sunt vândute mai multe autoportrete și fotografii cu personalități literare și artistice importante, printre care Jean Cocteau, Louis Aragon, Pablo Picasso, Marcel Proust – pe patul de moarte – James Joyce, Elsa Schiaparelli și Catherine Deneuve.

Colecția a fost adunată de Marion Meyer, președinta Asociației Internaționale May Ray, care l-a întâlnit pe artist la Paris în anii 1960 și a devenit parte din cercul său intim.

Man Ray se întorsese de la Hollywood în 1951 cu soția lui, Juliet, și se stabilise într-un vechi atelier de sculptor din Cartierul Latin.
Meyer era căsătorită cu Marcel Zerbib, editorul, prietenul apropiat și partenerul de șah al artistului. „Fotografiile lui erau foarte căutate, dar nu și picturile, obiectele sau desenele sale, iar acestea erau operele pe care le iubeam cu adevărat și pe care doream să le păstrez”, a spus ea.

Man Ray, născut în Philadelphia pe numele Emmanuel Radnitzky, și-a consolidat cariera în cadrul modernismului american, în anii 1910, înainte de a se muta din New York la Paris un deceniu mai târziu, împărțind apoi timpul între cele două orașe. A murit la Paris în noiembrie 1976, după o carieră care a cuprins fotografia, pictura, sculptura, desenul și alte medii.

Fotografia originală „Le Violon d’Ingres” a fost publicată în iunie 1924 pe coperta revistei suprarealiste Littérature, editată de André Breton. Man Ray era fascinat de pictorul Jean-Auguste-Dominique Ingres, iar fotografia era o referință la nudurile languroase ale acestuia și la hobby-ul său de a cânta la vioară atunci când nu picta. „Le violon d’Ingres” este o expresie franceză care înseamnă „hobby”.

După moartea lui Man Ray, văduva lui a primit numeroase cereri de certificare a lucrărilor sale. Meyer, pe care artistul o rugase să aibă grijă de soția sa, a înființat asociația internațională pentru a-i documenta arta. „A fost un proiect enorm, dar acum este gata. Sunt foarte puține lucruri pe care nu le știm. Timp de aproximativ 60 de ani mi-am dedicat viața lui Man Ray și simt că nu mai are nevoie de mine. Este gata, mi-am îndeplinit obiectivul”, a adăugat Meyer.