Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amplă retrospectivă a influentului fotograf Wolfgang Tillmans, la MoMA
w tillmans 2001 icestorm

Amplă retrospectivă a influentului fotograf Wolfgang Tillmans, la MoMA

Wolfgang Tillmans, unul dintre cei mai influenți fotografi ai momentului, va fi subiectul unei ample expoziții la Museum of Modern Art (MoMA), care va fi vernisată în luna septembrie a acestui an.

„Wolfgang Tillmans: To look without fear” va fi una dintre cele mai mari prezentări de până acum ale operei artistului care activează în Berlin și Londra. După MoMA, expoziția va ajunge la Art Gallery din Ontario și la San Francisco Museum of Modern Art.

Fotografiile lui Tillmans sunt de regulă prezentate în aranjamente asimetrice, neobișnuite, puține dintre ele înrămate. La MoMA, vor fi expuse 350 de lucrări – fotografii, instalații multimedia și videoclipuri -, iar ele vor fi amplasate nonconformist, în colțuri, pe coloane și la intrări, iar unele fotografii vor fi lipite cu bucăți de bandă adezivă.

Curatorul principal pe fotografie de la MoMA, românca Roxana Marcoci, organizează expoziția împreună cu Phil Taylor și Caitlin Ryan.

Marcoci, scrie artnews.com, l-a cunoscut pe Tillmans în Sankt Petersburg, la bienala Manifesta. Această retrospectivă este rezultatul a opt ani de discuții, iar ea va urma lansării unui volum cu scrieri ale lui ce a fost publicat de MoMA luna aceasta.

„Este un cugetător și un privitor intens și o persoană minunată, un amplificator al cauzelor sociale și politice”, a spus Marcoci.

Viața de noapte, natura și HIV, documentate de Tillmans

Wolfgang Tillmans, născut pe 16 august 1968, a realizat fotografii din aproape toate genurile. A devenit cunoscut grație imaginilor frapante realizate în anii ’90, apoi a fotografiat natură moartă, nuduri, a făcut, între altele, fotografie documentară și abstractă. Între subiectele alese și abordate de el se numără viața de noapte din Germania, comunitatea queer și natura. Fotograful a folosit camera și pentru a-și documenta viața marcată de HIV, el însuși fiind seropozitiv.

Aspirația lui este „să creez o lume în care vreau să trăiesc”, după cum a transmis în comunicatul ce anunță expoziția.

Tillmans a expus prima dată în Statele Unite în 2006, tot la MoMA.

Roxana Marcoci a punctat că această expoziție va fi una ambițioasă, având în vedere că va acoperi întreaga producție a lui Tillmans. Artistul va aduce la New York mai multe lucrări decât poate expune și este posibil să le schimbe până în ultimul moment.

Expoziția „Wolfgang Tillmans: To look without fear” va fi deschisă pe 12 septembrie 2022 și va putea fi vizitată până pe 1 ianuarie 2023.

Credit foto: moma.org