Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Anca Benera, Arnold Estefan, Lia Perjovschi și Cătălin Rulea fac o analiză artistică a supradozei de informație
lia perjovschi

Anca Benera, Arnold Estefan, Lia Perjovschi și Cătălin Rulea fac o analiză artistică a supradozei de informație

Anca Benera & Arnold Estefan, Lia Perjovschi și Cătălin Rulea fac o analiză artistică a supradozei de informație, iar aceasta este prezentată sub titlul „Forme de arhivare și comprimare” la Centrul de Studii Vizuale.

Expoziția va fi vernisată pe 19 octombrie, la ora 18:00. Artiștii se apleacă asupra conceptelor de arhivă și compresie în relație cu teoria informației și realitățile cotidiene în continuă transformare.

Curatoriată de Alec Bălășescu și Cristian Neagoe, beneficiind de consultanță științifică din partea lui Cristian Pomohaci (profesor de statistică la USAMV București) și Cristian Chiriac (arhitect de software), expoziția poate fi vizitată până pe 16 noiembrie în spațiul de pe strada Măcelari nr. 1, cu programare prealabilă.

Artă derivată dintr-o ramură a matematicii care a revoluționat lumea

„Forme de arhivare și comprimare” este o expoziție de artă ce derivă dintr-o ramură a matematicii care a revoluționat lumea, așa cum era cunoscută până la jumătatea secolului XX.

Nevoia de a transmite din ce în ce mai multă informație, de a simplifica într-un fel o realitate care devine din ce în ce mai complexă, a dus la noi soluții de codificare și criptare.

„Cum facem să ordonăm fluxul de informație care ne sufocă azi? Populația crește zilnic cu circa 178.000 de indivizi. Fiecare dintre ei contribuie la îngroșarea cantității de informație aflată în circulație. Muzeele arhivează din ce în ce mai multă artă, care necesită din ce în ce mai multă conservare, culorile sunt toate codate în cod hexazecimal, în timp ce litera A, spre exemplu, este codată ca 01000001 în sistem binar. Cum privește mintea unui artist această lume a codificării, a comprimării și a curgerii nesfârșite de informație? De la pictura în peșteră am trecut prin plein air și am ajuns în fața unui monitor care ne intermediază și ne deformează realitățile”, spune Cătălin Rulea, artist și fondator CSV.

Alec Bălășescu, curator CSV, precizează: „Expoziția de față reproblematizează relația pe care o avem cu obiectele și conținutul lor ideatic. Artiștii prezenți demontează – uneori la propriu – obiectele (așa cum o face Cătălin Rulea) sau relevă constelațiile de semnificații în jurul cunoașterii ca în pânzele de păianjen ale conceptelor desenate de Lia Perjovschi pentru a releva relațiile existente între obiect și ceea ce comprimă acesta. Anca Benera și Arnold Estefan ne obligă la o meditație asupra comprimării populației într-o hartă, un fel de negativ al procesului descris de Jorge Luis Borges în scurta sa povestire comprimată într-un paragraf, Despre relația dintre știință și exactitate”.

Despre artiști

Anca Benera și Arnold Estefan colaborează ca duo artistic din 2012, trăiesc și lucrează în Viena și București. Practica lor artistică este bazată pe cercetare, urmărind tiparele ascunse sau invizibile care se regăsesc în spatele anumitor narațiuni istorice, sociale sau geopolitice. Lucrările lor se articulează într-o varietate de genuri, formate și medii, incluzând instalații, video, desen sau performance. În 2022, le-a fost acordat premiul Birgit Jürgenssen din partea Ministerului pentru Artă și Cultură (BMKOES) și Academy of Fine Arts din Viena. În prezent, sunt Creative Fellows la UCL, Postsocialist Art Centre, Londra.

Lia Perjovschi este fondatoarea și coordonatoarea AAC/CAA — Arhiva de Artă Contemporană/Centrul pentru Analiza Artei, un proiect pe care l-a dezvoltat începând cu 1985. De-a lungul vremii, a colecționat, ordonat și arhivat materiale despre performance-uri, instalații, foto, video, media și teoria artei. Materialele din această arhivă au fost găzduite inițial în curtea Academiei de Artă din București, dar în 2010 a fost mutată la Sibiu, în casa familiei Perjovschi.

Cătălin Rulea este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Studii Vizuale și al Centrului de Introspecție Vizuală/Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A colaborat ca muzician și grafician în proiecte precum: Produse Domestice, Inamicul Poporului (producție Teatrul Mic și ARPAS), Platforma de Teatru Politic (2014, 2015, 2020, 2021, 2022), Arta Politică Contemporană. Perspective Critice (Editura Triade, 2015), Evacuarea Fantomei (Studio Basar, 2011), Ion Grigorescu. Omul cu o singură cameră (Centrul de Introspecție Vizuală / Sternberg Press). Este autorul Video Content (un proiect ce a exploatat potențialul social și filosofic al videoclipului ca mijloc de exprimare în zona muzicii alternative), Prêt à lutter (un proiect ce dezbate dualitatea naționalism-globalizare în context local și, mai precis, în cazul cămășii românești pusă în context contemporan) și Uncut (o arhivă de sunete și imagini din pădurile României, realizată în colaborare cu Greenpeace România).

Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție, pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.