Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Anca Boeriu expune la Veneția
follow the line afis, anca boeriu

Anca Boeriu expune la Veneția

Expoziţia de grafică „Follow the Line” a artistei Anca Boeriu, curatoriată de Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan, e găzduită de spaţiul Piccola Galleria al Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada 12 – 18 iunie 2024, când va putea fi vizitată zilnic, în intervalul orar 16:00 – 21:00, cu acces liber.

Expoziţia prezintă un decupaj din solo show-ul Ancăi Boeriu de la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, din luna aprile 2024; plecând de la lucrările cheie, artista recrează site specific o nouă poveste vizuală care se compune în jurul elementului grafic al liniei.

Expoziţia este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Galeria Galateca şi CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din cadrul Universităţii Bucureşti.

„Expoziţia narează vizual sub forma unui storyboard povestea unei linii «făcătoare de forme» – capabilă să genereze structuri vizuale/ forme, fiind în acelaşi timp şi o prezentă, asemenea unei semn de exclamare sau ca o bornă care ghidează privitorul în descoperirea mesajului. Linia creată în gravură, tuş pe pânză, sau dintr-un material neconvenţional care operează asemenea unui semn decorativ. Arhitectura expoziţională va integra o serie de lucrări în diferite tehnici: acuarelă şi tuş pe pânză sau mix-media, asamblate într-o structură compoziţie unitară, prezentând un nou tip de o frescă în care personajele se ating, se despart, se regăsesc sau se resping. Expoziţia va cuprinde o instalaţie cu forme decupate din gravuri de diverse dimensiuni, ordonate si legate de o linie fizică care se va regăsii în tot spaţiul expoziţional”, spune curatoarea Ana Negoiţă.

Despre Anca Boeriu

Lect. univ. dr. Anca Boeriu, de la catedra de grafică a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, este una dintre cele mai active artiste din România, promotoare a unui discurs plastic care vizează în mod direct probleme sociale şi culturale precum: stereotipurile de gen, relaţia genurilor în societate, problematica traumei ş.a.

Anca Boeriu este membru fondator în Asociaţia Internaţională Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României, membru al Asociaţiei Internaţionale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier (Franţa), iar în anul 2014 a inițiat și este coordonatorul BIPB – Bucharest International Print Biennale. Are o bogată activitate expoziţională în ţară şi în străinătate; în anul 2017 a obţinut Premiul UAP pentru curatoriat, iar în anul 2023, Premiul pentru Grafică.