Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Apel pentru returnarea unui tablou de Frans Hals furat
frans hals lachende jongens

Apel pentru returnarea unui tablou de Frans Hals furat

Directorul general al Rijksmuseum din Amsterdam a făcut apel la returnarea unui tablou de Frans Hals furat, în timp ce se pregătește să deschidă o expoziție majoră dedicată maestrului olandez fără această „uimitoare” lucrare în valoare de 15 milioane de euro.

Lucrarea „Two Laughing Boys With a Mug of Beer” (Doi băieți râzând cu o halbă de bere) a fost furată din Museum Hofje van Mevrouw van Aerden din orașul olandez Leerdam în august 2020. Spre deosebire de o pictură a lui Van Gogh despre care se crede că a fost luată de aceeași bandă și recuperată anul trecut, acest Hals pare să fi dispărut.

Tablou neobișnuit

La evenimentul de lansare a unei expoziții cu lucrările lui Hals, Taco Dibbits a declarat că tabloul este deosebit de neobișnuit datorită compoziției sale și a cerut returnarea lui.

„Este o pictură uimitoare”, a spus Dibbits. „De obicei, Hals pictează un portret de grup sau oameni singuri, iar aici se văd doi băieți care interacționează. Este ceva ce ne-ar plăcea să arătăm și sper cu adevărat că acest tablou va fi redescoperit. Este un tablou care ne aparține tuturor”.

Expoziția, care se deschide în 16 februarie pentru public, conține 50 de lucrări ale maestrului din secolul al XVII-lea, care a realizat „atingerea liberă”, fețe râzând, obraji roșii și pahare de vin goale. De asemenea, există o expoziție extinsă la Muzeul Frans Hals din Haarlem, în apropiere, unde artistul născut la Anvers a trăit și a lucrat.

Deși expoziția de la Rijksmuseum se bazează pe una recentă de la National Gallery din Londra, care va călători apoi la Berlin, aceasta are și lucrări unice. Portretul de grup gigantic „Banquet of the Officers of the St George Militia Companydin 1616, de exemplu, nu a mai fost niciodată împrumutat din Haarlem și a fost împrumutat doar cu aprobarea specială a primarului.

Foto credit: „Two Laughing Boys With a Mug of Beer”, Museum Hofje van Mevrouw van Aerden