Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arhiva artistei Maren Hassinger, cumpărată de Getty
maren hassinger, field, 1983 susan inglett gallery, nyc

Arhiva artistei Maren Hassinger, cumpărată de Getty

Arhiva artistei americane Maren Hassinger, în vârstă de 76 de ani, cunoscută mai ales pentru instalațiile sale de anvergură cu fire de sârmă și și performance-urile ei colaborative, a fost cumpărată de Getty Research Institute din Los Angeles.

Maren Hassinger a prezentat recent piese în numeroase muzee americane importante, inclusiv în Muzeul de Artă Modernă din New York și în Institutul de Artă din Chicago, iar programul său de expoziții este acum rezervat cu ani în avans. Viitorii cercetători care vor dori să urmărească drumul spre consacrarea ei – după decenii de cultivare a unui curent – trebuie să se îndrepte spre Getty Research Institute (GRI) din Los Angeles.

Ea cuprinde schițe originale, desene pentru proiecte de mari dimensiuni, fotografii, corespondență, materiale tipărite, notițe scrise de mână, documentație pentru expoziții și materiale audio-vizuale.

Arhiva datează de la sfârșitul anilor 1960, când Hassinger, originară din Los Angeles, s-a îndreptat spre est, la Colegiul Bennington din Vermont, în speranța că va studia dansul. Ulterior, s-a întors la Universitatea California din Los Angeles pentru a absolvi cursuri de artă, unde a descoperit posibilitățile cablului de metal în timp ce căuta în depozitele locale de vechituri.

Anii 1970 au fost marcați de multiplele sale creații din acest material, cum ar fi „Interlock”, din 1972, achiziționată de Art Institute of Chicago în 2019. Arhiva Hassinger a fost adusă la Getty sub auspiciile African American Art History Initiative, inițiativă a sa.

Măsurând aproximativ 200 de metri liniari, materialul este acum în curs de catalogare. Odată finalizată, aceasta va duce cu siguranță la o înțelegere mai profundă a operei lui Hassinger și va acționa ca un stimulent pentru cercetători.

GRI mai deține părți din arhivele unora ca Jacques-Louis David, Diego Rivera și Mark Rothko.

Foto: Maren Hassinger, „Field”, 1983 (c) Susan Inglett Gallery, NYC