Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arhivele scriitorilor Joan Didion și John Gregory Dunne, cumpărate de New York Public Library
new,york,city,public,library,entrance,in,manhattan

Arhivele scriitorilor Joan Didion și John Gregory Dunne, cumpărate de New York Public Library

Arhivele literare ale scriitorilor Joan Didion (1934 – 2021) și John Gregory Dunne (1932 – 2003) au fost cumpărate de New York Public Library și vor fi disponibile solicitanților începând cu anul 2025.

Arhivele regretatului cuplu însumează 73 de metri liniari, potrivit instituției, și includ ciorne, fotografii, materiale de cercetare, dosare personale și scrisori, inclusiv una pe care Didion a scris-o în 1957, la vârsta de 22 de ani, familiei sale, informându-i că o „mică rochie neagră” a adus „un succes fulminant”.

Printre cele mai importante piese din arhive se remarcă: o corespondență care acoperă șase decenii, inclusiv scrisori către și de la Margaret Atwood, Richard Avedon, Candice Bergen, Helen Gurley Brown, Michael Crichton, Nora Ephron, Allen Ginsberg, Lillian Hellman, Diane Keaton, judecătorul Anthony Kennedy, Norman Lear, Jacqueline Onassis, Philip Roth, Charles Schulz, Tennessee Williams și mulți alții; câteva sute de fotografii, multe dintre ele instantanee realizate de-a lungul vieții cuplului, inclusiv fotografii din timpul căsătoriei din 1964 și fotografii ale familiei acasă și în călătorii; schițe de scenarii – 26 în total – la care cuplul a lucrat împreună, care dezvăluie natura iterativă a colaborării lor.

didion dunne

Achiziția a fost aprobată de Comitetul pentru programe și politici al Consiliului de Administrație al bibliotecii în ședința din 26 ianuarie 2023. Prelucrarea, conservarea și catalogarea arhivei vor începe imediat, după care colecția va fi găzduită în Divizia de manuscrise și arhive din clădirea Stephen A. Schwarzman. Se preconizează că va fi disponibilă pentru utilizatori la începutul anului 2025.