Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Art Safari Love Edition – Hockney, în premieră în România, scrisori de dragoste ale lui Brâncuși și atelierul lui Ion Alin Gheorghiu / galerie foto
atelier ion alin gheorghiu, art safari, curatorial.ro

Art Safari Love Edition – Hockney, în premieră în România, scrisori de dragoste ale lui Brâncuși și atelierul lui Ion Alin Gheorghiu / galerie foto

Patru expoziții cu opere de la National Portrait Gallery, cu lucrări de Constantin Artachino și Ion Alin Gheorghiu și creații contemporane de Ondine și Baraka reprezintă laolaltă Art Safari Love Edition, ediție care debutează pe 30 iunie și va putea fi vizitată la Palatul Dacia România până pe 10 septembrie.

Fotografii și picturi de la National Portrait Gallery

Mai mult de 100 de fotografii și picturi de la National Portrait Gallery au ajuns la București și ocupă primul etaj al Palatului.

Expoziția „Love Stories”, curatoriată  de Lucy Peltz, prezintă portrete ale unor cupluri celebre, printre care regina Elizabeth II și prințul Philip, John Lennon și Yoko Ono, Gala și Salvador Dalí.

love stories, art safari, curatorial.ro

Love Stories, credit foto: curatorial.ro

Se remarcă portrete de Andy Warhol – dame Joan Collins (1985), cerneală serigrafică și vopsea polimerică sintetică pe pânză; Simon Frederick – modelul Naomi Campbell, 2017, imprimare expozițională; Cecil Beaton – Audrey Hepburn, actriță care a fost fotografiată de el în 1963, dar și de Jack Cardiff, în timpul filmărilor pentru „Război și pace” (1956) și Angus McBean, în 1950.

H. Walter Barbett a imortalizat-o pe regina Maria a României (cca 1902), imprimare modernă pe foiță de argint cu gelatină. David Bailey a fotografiat-o pe Jean Shrimpton în 1963 și, la rândul lui, a fost portretizat de Cecil Beaton în 1965.

lucian freud, art safari love edition, curatorial.ro

Lucien Freud, de Jacob Epstein, credit foto: curatorial.ro

Sunt expuse de asemenea picturi de Dora Carrington (scriitorul si criticul Lytton Strachey), care e prezentă și cu un autoportret, dar și un portret al lui Lucien Freud din 1949, sculptură în bronz de Jacob Epstein, care i-a fost socru, precum și un autoportret George Frederic Watts (1860), care e prezent si cu un portret al lui Ellen Terry („Alegerea”), ulei pe carton din pastă de paie din 1864.

david hockney, art safari, curatorial.ro

Sir George Christie & Mary, Lady Christie, acuarelă de David Hockney, 2002, credit foto: curatorial.ro

Artistul englez David Hockney e pentru prima dată expus în România, la fel și Angelica Kauffmann. Tot în premieră se află la Art Dafari și două scrisori pe care sculptorul Constantin Brâncuși le-a trimis lui Florence Meyer, cu care a avut o relație de mai bine de două decenii.

scrisori constantin brancusi, art safari, curatorial.ro

Scrisori trimise de Constantin Brâncuși lui Florence Meyer, credit foto: curatorial.ro

Printre portrete se regăsesc și unele ale scriitorilor Virginia Woolf, Sylvia Plath, Oscar Wilde, Gertrude Stein, dar si unul pictat de Nicolae Grigorescu (domnița Elisabeta în camera ei de studiu).

Man Ray și Lee Miller stau alături de Herb Schmitz și Tom Blau, care i-au fotografiat pe John Lennon și Yoko Ono. Actorii britanici Elizabeth Taylor și Richard Burton au fost portretizați în 1971 de Terry O’Neill. Laurence Olivier si Vivien Leigh, de fotografi necunoscuți, muzicianul Mick Jagger apare alături de Bianca Jagger si Jerry Hall, în ziua căsătoriei – de Patrick Lichfield, respectiv în studio – de Norman Parkinson.

lennon și ono, art safari, curatorial.ro

Portrete John Lennon și Yoko Ono, credit foto: curatorial.ro

Expoziția Constantin Artachino

Cu o scenografie realizată de Cosmin Florea, „foarte potrivită” pentru această expoziție cu lucrări de la mai multe muzee din România, inclusiv de la Muzeul Național de Artă al României, după cum a precizat curatoarea Elena Olariu, expoziția este „directă și clară” și va convinge vizitatorul că are în față un mare maestru, a mai punctat ea.

artachino, art safari, curatorial.ro

Cadru din expoziția Constantin Artachino, la Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Constantin Artachino (1870 – 1954), artist rebel, prieten cu Ștefan Luchian, a fost și profesor, a făcut parte din mai multe societăți, inclusiv a Artiștilor Independenți. A pictat și biserici, chiar împreună cu Luchian, iar tema orientală, abordată în urma unor călătorii, este reprezentată generos în Art Safari Love Edition.

c artachino, art safari, curatorial.ro

Cadru din expoziția Constantin Artachino, la Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Expoziția este completată de muzică, porturi populare și obiecte tradiționale casnice.

Retrospectiva Ion Alin Gheorghiu

Expoziția cu lucrări de Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), îngrijită de artista Anamaria Smigelschi, care i-a fost mulți ani parteneră, cuprinde picturi, sculpturi și atelierul lui, cu tot cu șevalet, adus de la Muzeul de Artă din Constanța (fotografie principală).

ion alin gheorghiu, 1, art safari, curatorial.ro

Cadru din expoziția Ion Alin Gheorghiu, la Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Elev al lui Camil Ressu, a picat examenul de diplomă, fiind considerat decadent, și a refuzat să îl mai dea. A parcurs toate etapele creative de la figurativ la nonfigurativ, cu o operă unitară, mare parte din aceasta putând fi văzută la etajul al doilea al Art Safari Love Edition.

sculpturi ion alin gheorghiu, art safari, curatorial.ro

Sculpturi de Ion Alin Gheorghiu, credit foto: curatorial.ro

Artă contemporană

Expoziția de artă contemporană de la etajul al doilea, intitulată „Nymphs and Zombies”, cu lucrări realizate de doi tineri artiști – Alina Ondine Slimovschi și Paul Marat Baraka -, e curatoriată de Ruth Hibbard de la Victoria & Albert Museum din Londra.

arta contemporana, art safari love edition, curatorial.ro

Cadru din expoziția „Nymphs and Zombies”, la Art Safari Love Edition, curatorial.ro

„Contrariile se atrag”, a spus ea, adăugând că „expoziția este ca un duel cosmic”.

ondine, art safari, curatorial.ro

Cadru din expoziția „Nymphs and Zombies”, la Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Pe lângă aceste expoziții, sunt prezentate instalații care completează experiența de vizitare. În plus, copiii au propriul lor Art Safari, în Palat, care cuprinde ateliere de creație și tururi ghidate în expoziții.

Program de vizitare Art Safari (30 iunie – 10 septembrie 2023): joi-duminică, de la 12:00 la 21:00. Tururi nocturne vor avea loc în fiecare vineri și sâmbătă, în intervalul orar 22:00 – 01:00.