Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă în valoare de 50 de milioane de dolari din colecția unui mogul american, licitată la Christie’s
mitchell, diptic, curatorial

Artă în valoare de 50 de milioane de dolari din colecția unui mogul american, licitată la Christie’s

Lucrări de artă în valoare de 50 de milioane de dolari, între care picturi de Paul Gauguin și Joan Mitchell, parte din colecția mogulului american Roger Sant, vor fi scoase la licitație în noiembrie de casa Christie’s din New York.

Împreună cu soția lui, Vicki, care a decedat în 2018, fondatorul corporației AES a acumulat o colecție centrată pe post-impresionism și artiști ca Édouard Vuillard și Pierre Bonnard, artiști din mișcarea Les Nabis precum Maurice Denis.

Cuplul, care a oferit National Gallery of Art din Washington D.C. un fond de achiziții pentru lucrări de secol 19, a donat și câteva lucrări ale unor artiști Nabis pentru Phillips Collection din New York.

Treizeci dintre lucrările care încă aparțin filantropului în vârstă de 91 de ani vor fi licitate la Christie’s New York în cadrul unor vânzări de zi și seară de artă modernă și contemporană.

Mitchell și Gauguin, cele mai valoroase loturi

Printre cele mai valoroase lucrări se numără „Untitled, Diptych” (1989, foto), de Joan Mitchell, estimată la 10 milioane – 15 milioane. Dacă va fi vândut pentru o sumă cuprinsă în estimare, acesta va deveni unul dintre tablourile Mitchell vândute cel mai scump în licitație.

Peisajul „Pêcheur et baigneurs sur l’Aven” (1888), de Paul Gauguin, are o valoare estimată la 6 milioane – 8 milioane de dolari.

Printre loturi se regăsesc picturi de Nicolas de Stäel, Fernand Léger, Wayne Thiebaud și Ellsworth Kelly, dar și sculpturi de Donald Judd și Isamu Noguchi. Datele exacte pentru vânzări nu au fost comunicate încă.

Venituri din licitație vor fi direcționate către Summit Foundation, organizație nonprofit co-fondată de Sant. Fundația, unde el este președinte, este concentrată pe inițiative de mediu și pe sustenabilitate în Statele Unite.