
Artă monumentală – Regină celebră la nivel mondial, imortalizată de Oscar Han
Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a fost soția principelui moștenitor Ferdinand și regina României între anii 1914 şi 1927.
Portretizată de-a lungul anilor de mulți artiști străini, mai întâi, apoi români, a fost la rândul ei pasionată de artă și cultură, a participat activ pe front, a înființat organizații de binefacere, a pledat cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris spre a obține recunoașterea României Mari.
După moartea lui Ferdinand I, în 1927, afectată de atitudinea fiului ei cel mare, Carol, Maria a României a continuat să promoveze România, sub domnia nepotului său, regele-copil Mihai.
Legată sufleteşte de Castelul Bran şi Domeniul Balcic de pe malul Mării Negre, izolată de fiul ei devenit rege, Carol II, a murit în 18 iulie 1938, la Sinaia.
Unul dintre cei care au imortalizat-o a fost Oscar Han. Comandat de Octavian Moșescu, primar al Balcicului, bustul a fost realizat în bronz în 1932. Statuia realizată de artist a fost montată în 1933 la Balcic și a fost mutată și inaugurată în fața Muzeului de Artă Constanța la 1 decembrie 2020.

Maria Regina României, de Oscar Han; curatorial
După semnarea Tratatului cu Bulgaria, la 7 septembrie 1940, România a pierdut două județe – Durustor și Caliacra, inclusiv Balcicul – bustul reginei Maria și caseta în care se afla inima ei au fost trimise cu o navă militară la Constanța. Inima a ajuns la Bran, fiind o perioadă păstrată de principesa Ileana, fiică a ei, în timp ce statuia reginei a rămas într-un subsol din Constanța până în 2020, când a fost amplasată unde se află și astăzi, în fața clădirii care cu decenii în urmă a găzduit Școala „Principele Ferdinand și Principesa Maria”.
Bustul creat de Oscar Han poate fi inclus unui traseu ce cuprinde Palatul regal din Mamaia, Palatul regal Constanța – Tribunalul, Monumentul „Carmen Sylva” și Pavilionul reginei Elisabeta „Cuibul Reginei”.
Regina Maria, de la nașterea căreia se împlinesc în 29 octombrie 150 de ani, a fost una dintre figurile emblematice ale diplomației românești. Totodată, în 2025 se împlinesc 160 de ani de la nașterea regelui Ferdinand, iar în acest context Muzeul Național de Artă al României pregătește o amplă expoziție dedicată portretisticii regale.
Credit foto: curatorial